Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De grootste inspiratiebron van de 10-jarige &#39;grunter&#39; Nova Huijben uit Rosmalen is toch wel de band Arch Enemy. (Foto: Wendy van Lijssel)</p>

De grootste inspiratiebron van de 10-jarige 'grunter' Nova Huijben uit Rosmalen is toch wel de band Arch Enemy. (Foto: Wendy van Lijssel)

(Foto: Wendy van Lijssel)

Gruntende 10-jarige Nova uit Rosmalen wil graag iedereen verbazen

  •   keer gelezen   Human Interest

ROSMALEN | Ze woont met haar ouders in een ‘gewoon’ huis in Rosmalen, heeft een paar vissen, een hamstertje, zit in groep 7 van basisschool De Groote Wielen in Rosmalen en vindt het leuk om met vriendinnen af te spreken en dingen te doen. So far, so good. Toch heeft de 10-jarige Nova Huijben een paar hobby’s die nét wat anders zijn dan die van leeftijdsgenoten. Dat ze zonder club leert basketballen van een topper in die sport is één ding, dat ze van een andere professional de fijne kneepjes van grunten leert, is nog zoiets.

door Wendy van Lijssel

Grunten is een specifieke zangtechniek die met name ingezet wordt bij death metal. Een muziekgenre wat te herkennen is aan het afwisselende op hoge snelheid en extreme geluid van gitaren en de gegromde vocalen oftewel grunts. Iets wat Nova tot april 2020 niet kende en eigenlijk toevallig kennis mee maakte. “Papa houdt van die muziek. Die draait hij voor zichzelf. Ik kwam met mama vroeger thuis dan verwacht. Hij had een nummer aanstaan en ik vond het direct heel mooi. ‘Die man kan goed zingen’, zei ik. Toen vertelde papa dat het een vrouw was en liet hij me de videoclip zien van Alissa White-Gluz van de band Arch Enemy”, babbelt Nova opgewekt.

Basketballen

Haar ouders geven haar de ruimte om binnen de mogelijkheden die er zijn allerlei wegen te bewandelen. Ook als die afwijken van de gebaande paden. Ze zijn daarbij uiteraard wel beschermend. Zo leert ze bijvoorbeeld zonder clubverband basketballen van professioneel basketbalspeelster Chatilla van Grinsven uit Rosmalen. “Ik vind het spelprincipe van basketballen leuk en wil dat graag leren. Ik wil echter geen onderdeel zijn van een team en wedstrijden spelen”, legt Nova uit.

The Voice Kids

Het grunten wat ze toevallig hoorde maakte dusdanige indruk dat ze hardop bedacht het te leren om aansluitend deel te nemen aan The Voice Kids. “Ik vond het cool en stoer en wilde graag dat iedereen verbaasd zou zijn”, meldt ze. Het shockerende effect van een gruntende destijds nog 9-jarige Nova leek haar ouders echter wat teveel van het goede in een kinderprogramma en viel daarom af.

Vocal coach

Ze mocht echter wel leren grunten. “Om stemproblemen te voorkomen heeft mama meteen een goede vocal coach gezocht. Ik krijg les van Monica Janssen uit Pernis”, aldus Nova. Ze voegt trots toe: “Wij hadden meteen een klik. Ze zei me dat ze vooral grote mensen traint, maar dat niemand zo kan grunten als ik en dat ik talent heb.”
Volgens Nova is het zaak om vóór het grunten de stem goed op te warmen met speciale (ademhalings)oefeningen. “Als je je stem niet goed opwarmt of te lang grunt krijg je last van je stem”, weet ze en vervolgt: “Voor het produceren van een goed en divers geluid zijn er verschillende technieken. Zo is er ‘de stroom’. Dat is met veel lucht en rolt gemakkelijk. Ook heb je ‘de druk’.” Ze lacht: “Daarbij zet je op een bepaalde manier druk. Het is alsof je zit te poepen.” Ook zijn er ‘de screams’. “Dat is iets anders dan grunts. Ik ben ermee doende om dat te leren.”

Game of Talents

Wat ze al wel kon, mocht ze eind juli laten zien in het televisieprogramma Game of Talents op RTL4. Een televisieshow waar ze naar aanleiding van een filmpje op social media voor benaderd was om aan deel te nemen. “Ik had voor de opnames minder zenuwen dan toen het uiteindelijk uitgezonden werd”, vertelt Nova. Tot haar verrassing en blijdschap reageerde ook haar grote inspirator Alissa White-Gluz. “Ze maakte een filmpje voor me waarin ze zei dat ik het goed gedaan had en ermee door moet gaan. Ze heeft me ook een pakje gestuurd met een ’t shirt en een kaart met handtekening”, aldus Nova. Dat is ze ook zeker van plan. Ze gáát er ook mee door, want: “Ik wil graag het niveau van Arch Enemy halen. Maar later als ik groot ben word ik chiropractor”, besluit ze.

Meer berichten