Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Mieke Aalderink neemt jong en oud bij de hand en mee in de verhalen die ze vertelt.</p>

Mieke Aalderink neemt jong en oud bij de hand en mee in de verhalen die ze vertelt.

(Foto: Wendy van Lijssel)

‘Een verhaal tot leven brengen doe je met veel meer dan je stem’

  •   keer gelezen   Human Interest

NULAND | Na bijna 30 jaar werkzaam te zijn geweest als bibliothecaresse gooide Mieke Aalderink uit Nuland zes jaar geleden het roer om en werd professioneel verhalenverteller. Een stap waar ze nooit spijt van kreeg want ze vindt het heerlijk om tot de verbeelding sprekende verhalen voor jong en oud tot leven te laten komen tijden vertelvoorstellingen waarbij ze luisteraars bij de hand neemt, het verhaal intrekt en aan haar lippen gekluisterd laat zijn.

door Wendy van Lijssel

Mieke Aalderink houdt van lezen en was decennialang actief als bibliothecaresse in de regio. Daar hield ze zich onder ander bezig met de jeugdafdeling waarbij haar taak bestond uit leesbevordering en literatuureducatie. Ze nodigde peuterspeelzalen, de kinderopvang en basisscholen uit om kinderen op allerlei manieren te stimuleren en enthousiasmeren om te lezen. Onder andere met voorlezen. Het moment dat ze zonder boek voor het eerst een verhaal vertelde staat haar nog helder voor de geest. “Ik zat met mijn prentenboek klaar voor een peuterklasje. Er luisterde echter niemand tót ik het boek weglegde, opstond en het verhaal ging vertéllen. Toen waren ze plots doodstil en had ik alle aandacht”, weet ze nog. 

In de leer

Het opende haar ogen. Ze besloot om zich deze kunst (nog meer) meester te maken en ging in de leer bij professionele verhalenvertellers. Volgens Mieke zijn voorlezen en vertellen beide prima, maar niet te vergelijken. “Een verhaal tot leven brengen doe je met veel meer dan je stem. Je gebruikt je hele lichaam. Je brengt het met je emoties, stemgebruik, ogen, houding en gebaren”, legt ze uit. Als verhalenverteller speelt ze een typetje of doorgaans meerdere in een verhaal en staat ze als soloartiest voor publiek. Doorgaans in een kleine setting en zonder opsmuk. “Ik ga me niet verkleden. Dat vind ik ook niet handig want dan ben ik gebonden aan hoe ik gekleed ben. Als dat een deftige dame is kan ik als dusdanig in het verhaal niet de boer spelen die er mogelijk ook in voorkomt”, vertelt Mieke.

Eerste optreden

Nadat ze zich enige tijd door professionals als verteller had laten scholen, werd ze op enig moment via een collega verteller voor het eerst gevraagd een verhaal te doen, Mieke lacht: “Ik heb mezelf lange tijd elke keer een schop onder mijn kont moeten geven om het gewoon te doen. Ik vond het echt heel eng.” Jarenlang combineerde ze haar werkzaamheden in de bibliotheek met haar activiteiten als verteller. Uiteraard hadden ook de ‘bieb’ en bezoek(st)ers profijt van haar vaardigheden.
Zes jaar geleden besloot ze het roer om te gooien en volledig als verteller door te gaan. Wie denkt dat het gemakkelijk is vergist zich. Er is een heel proces wat voorafgaat aan een vertelling. Mieke maakt ze op verzoek voor bepaalde gelegenheden maar ook voor en uit zichzelf om later in te zetten. Inspiratie haalt ze uit wat ze ziet, meemaakt maar ook uit bestaande sprookjes, griezel-, volks- en historische verhalen.

Geen spijt

Verhalen ontsproten uit haar fantasie en/of bewerkt. “Soms lees ik een verhaal waarvan ik gelijk denk; ‘die ga ik (ooit) vertellen’. Dan moet ik het eerst echter bewerken tot het zo groot en lang is als ik het wil hebben. Ik schrijf eerst een korte opzet en aansluitend een langer verloop met een begin en een einde. Het moet een goede structuur hebben zonder onnodige zijweggetjes en er moet iets in gebeuren wat mensen raakt. Soms gebruik ik iets uit een sprookje of een historisch feit en bouw er zelf ander verhaal omheen. Als een verhaal klaar is, moet ik het me vervolgens eigen maken. Een verhaal moet echt in je hart en hoofd zitten anders kan je het niet vertellen”, meldt ze. In verloop van jaren bouwde ze zo een heel eigen repertoire op voor alle leeftijden. Mieke heeft geen spijt van haar eerdere ommezwaai: “Ik geniet nog elke keer als ik zie dat mensen meegaan in mijn verhaal en ik hen er een leuke middag of avond mee bezorg.” Kijk voor meer informatie op de website www.verteller.com.

Meer berichten