Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg (rechts) geeft samen met buurtbewoners van de nieuwe wijk Leeuwesteyn in Utrecht het officiële startsein voor Burendag 2021.
De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg (rechts) geeft samen met buurtbewoners van de nieuwe wijk Leeuwesteyn in Utrecht het officiële startsein voor Burendag 2021. (Foto: ANP / Stijn Rademaker)

Burendag 2021 in recordaantal buurten gevierd

  •   keer gelezen   Human Interest

BRABANT | Dat veel mensen in deze coronatijd behoefte hebben aan contact met hun buren, blijkt uit het recordaantal buurten dat dit jaar Burendag viert. Dit weekend initiëren maar liefst meer dan 6300 buurten allerlei feestelijke activiteiten waarbij buurtcontact centraal staat; zo ook in de provincie Noord-Brabant. 

Oranje Fonds en Douwe Egberts organiseren Burendag voor de 16e achtereenvolgende keer om ervoor te zorgen dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden. Net als vorig jaar staan gezondheid en veiligheid natuurlijk voorop. Met de versoepelingen en afschaf van de 1,5 meter maatregel vanaf vandaag kan Burendag dit jaar weer zo veel mogelijk als vanouds gevierd worden.

Onderzoek

Op Burendag kunnen mensen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en tijdens deze dag wordt vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders weleens bij hun buren over de vloer komt en zo’n 30% hun buren zelfs als vrienden beschouwt. Ciska van Lieshout uit Eindhoven vierde dit jaar ook Burendag: “Op Burendag trok als vanouds een huifkar door onze straten in Strijp Philipsdorp. Dit was zo’n leuke manier om onze buren beter te leren kennen.”

Startsein

Kristel Ashra (plaatsvervangend directeur Oranje Fonds) en John Brands (algemeen directeur Jacobs Douwe Egberts Nederland) gaven vanochtend in Utrecht, tevens de thuisbasis van beide organisaties, het startsein voor Burendag 2021 samen met wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid, Milieu, Jeugd en Jeugdzorg, Vastgoed). Onder aanvoering van Utrechter en radio DJ Domien Verschuuren en buurtbewoners vond de kick off op feestelijke wijze plaats in de Utrechtse wijk Leeuwesteyn. Een nieuwbouwwijk, waar veel bewoners net zijn komen wonen en veel buren elkaar nog niet kennen.

Echt contact

Kristel Ashra van Oranje Fonds zegt over Burendag dit jaar: “De coronaperiode heeft ons allemaal nog duidelijker gemaakt hoe belangrijk het is dat je mensen om je heen hebt om op terug te vallen. Je buren heb je letterlijk om je heen, dus is het ontzettend fijn als je goed contact hebt met elkaar. Dat is de reden dat Burendag jaarlijks georganiseerd wordt. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen en te vieren dat je samen een buurt vormt. Dit jaar heeft dat door de afgelopen coronaperiode extra lading.” John Brands van Douwe Egberts vult aan: “Het is mooi om te zien dat we dit jaar in zo veel buurten weer mensen bij elkaar wisten te brengen. Het recordaantal aanmeldingen laat ook zien dat we met z’n allen behoefte hebben aan verbinding. Echt contact is zo belangrijk. We weten dat als buren elkaar goed kennen, ze vaker bereid zijn elkaar de helpende hand of een luisterend oor te bieden. We zijn blij dat we daar al 16 jaar lang met Burendag aan bij kunnen dragen.”

Duizenden buurtactiviteiten

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 58.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee. In 2019 waren er zo’n 6.000 deelnemende buurten en in 2020 een kleine 4.000. Alle ruim 6300 deelnemende buurten van dit jaar zijn te vinden op burendag.nl.

Meer berichten