Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Sport of bewegen in combinatie met een koude-prikkel. Ervaar dat er nog maar &eacute;&eacute;n ding belangrijk is op het moment dat je de kou trotseert. Namelijk jijzelf! Op de foto deelnemers Jos&eacute; en David. (Foto: Ruud Wiegers)</p>

Sport of bewegen in combinatie met een koude-prikkel. Ervaar dat er nog maar één ding belangrijk is op het moment dat je de kou trotseert. Namelijk jijzelf! Op de foto deelnemers José en David. (Foto: Ruud Wiegers)

(Foto: Ruud Wiegers)

Informatiebijeenkomsten ‘IJzkoud’ bij de IJzeren Man in Vught

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Uit nieuwsgierigheid sprong Ruud Wiegers uit den Bosch vorig jaar tijdens een hardlooptraining hoog in de Franse bergen in een ijskoud bergmeer. Verbaasd over het fijne gevoel herhaalde hij dat een dag later. Het smaakte naar meer...

Terug in Nederland dacht hij terug aan die bijzondere momenten en besloot die ervaring toe te passen tijdens zijn hardlooprondjes om de IJzeren Man. Voorbijgangers in dikke winterkleding reageerden verbaasd wanneer Ruud zich in zijn zwembroek onderdompelde in het koude water. In de media was er al volop aandacht voor het effect van koude op het menselijk lichaam en al snel bleek dat er vanuit diverse hoeken interesse was in deze vorm van sport, beweging en mindset. Er ontstond een groepje en meerdere keren per week liepen ze samen hard en wisselden dat af met een korte dip in het koude water. “Heerlijk! Dit is misschien niet meteen te begrijpen, want het valt buiten je comfortzone, maar het geeft écht een fantastisch gevoel! Dat moet je ervaren”, aldus Ruud.

Verdieping

Vanuit zijn gevoel van verantwoordelijkheid ontstond bij Ruud de behoefte aan meer kennis. Het moest immers veilig blijven. Met zijn achtergrond als fysiotherapeut en zijn kennis op het gebied van sport, bewegen en leefstijl, verdiepte hij zich in alle bekende aspecten op het gebied van koude op het menselijk lichaam. Wat het doet met je immuunsysteem, je hart, bloedvaten en je bruine vet? Welke invloed heeft het op stress en ontstekingen en helpt het ook om af te vallen?

Burn-out

Al snel haakten nóg meer mensen aan waaronder iemand met een burn-out. Zij werd individueel en op een lagere intensiteit begeleidt. “Ik denk vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen”, zegt hij. Direct na haar eerste ervaring met koude, brak voor haar de zon iets door de wolken. Een voorzichtig gevoel van opluchting wat ze al lang niet meer had ervaren. Ook zij haakte wekelijks aan en momenteel zet ze kleine, maar overduidelijke stapjes in haar herstel.

Kennismaken

Het idee ontstond om meer mensen hiermee kennis te laten maken, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De plannen moesten worden uitgesteld. Nu die situatie tot rust komt en de volgende winter zich aandient, vindt Ruud het tijd om meer mensen op een verantwoorde manier kennis te laten maken met de positieve effecten van koude op je lichaam: “Nooit eerder waren mensen zich zo bewust van hun eigen verantwoordelijkheid op gebied van gezondheid. Volgens mij is de behoefte aan ondersteuning groter dan ooit!”.

(IJs)koude trainingen

In oktober start Ruud bij de IJzeren Man (ijs)koude trainingen onder de naam ‘IJzkoud’. Laagdrempelige trainingen bedoeld voor iedereen die wil werken aan zijn of haar gezondheid. “Het water is nu nog niet zo heel koud dus kunnen we mooi rustig opbouwen.” Voor sporters of niet-sporters, mensen met lichamelijke of psychische ongemakken, maar zéker ook wanneer je gewoon wilt ervaren of het echt zo magisch is als dat wordt beweerd.

IJzeren Man

IJzkoud heeft de beschikking over een ruimte direct aan het water van de IJzeren Man. Kleedkamers, douches, toiletten en een kleine kantine zijn aanwezig. De groepstrainingen vinden wekelijks plaats op woensdag-, zaterdag- en zondagochtend. Ook het is mogelijk om individueel te trainen met een persoonlijke begeleider op een passend moment naar keuze.

Informatiebijeenkomst

Nieuwsgierig naar wat een koudetraining voor jou kan doen en benieuwd hoe de trainingen eruit zien? Op donderdagavond 7 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur en op zaterdagochtend 9 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur zijn er informatiebijeenkomsten bij de IJzeren Man aan de Boslaan 43 in Vught. IJzkoud, een kleine stap naar een gezonder leven!

Wil je meer informatie? Bel met Ruud Wiegers op 073-6893656, of mail naar info@ijzkoud.nl.

Meer berichten