Renske van Hirtum (staand met zwart t-shirt) haalt veel energie uit alle activiteiten die zij vanuit 'Vanzelfsprekend' mee helpt organiseren voor jonge mantelzorgers in de gemeente 's-Hertogenbosch.
Renske van Hirtum (staand met zwart t-shirt) haalt veel energie uit alle activiteiten die zij vanuit 'Vanzelfsprekend' mee helpt organiseren voor jonge mantelzorgers in de gemeente 's-Hertogenbosch.

“Ik zou mijn werk als vrijwilliger voor geen goud willen missen”

Human Interest 331 keer gelezen

DEN BOSCH | Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Vrijwilliger’. En met recht. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een leefbare en sociale samenleving. Hoog tijd dus om het Bossche vrijwilligerskorps te eren met een serie portretten. Wie zijn deze vrijwilligers, wat beweegt hen en wat krijgen ze ervoor terug? In deel drie Renske van Hirtum (22) uit Den Bosch.

In Nederland is één op de vier kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar ‘jonge mantelzorger’. Zo ook Renske van Hirtum uit Den Bosch. Haar moeder is manisch-depressief en heeft daardoor last van stemmingswisselingen en haar jongere zusje heeft een vorm van autisme. Zo’n vijf jaar geleden werd Renske door een maatschappelijk werker die bij haar thuis over de vloer kwam, gewezen op het bestaan van ‘Vanzelfsprekend’; hét platform door en voor jonge (ex-)mantelzorgers (JMZ’ers) uit Den Bosch. “Dat is niets voor mij, dacht ik meteen”, vertelt Renske: “Maar ik ben toch maar een keer naar een bijeenkomst gegaan. Dan kon ik in ieder geval tegen de maatschappelijk werker zeggen dat ik het had geprobeerd. Tot mijn grote verbazing was ik echter meteen helemaal op mijn plek bij ‘Vanzelfsprekend’. Het is in feite mijn tweede huis geworden. Vandaar dat ik er twee jaar geleden ook als vrijwilliger aan de slag ben gegaan. In eerste instantie als activiteitenbegeleider en tegenwoordig ook als ervaringsdeskundige probeer ik andere jonge mantelzorgers te helpen.”

Pittige combinatie

Dat doet Renske naast een voltijdstudie ‘Social Work’ aan de Avans Hogeschool in Den Bosch en niet te vergeten haar taken als jonge mantelzorger voor haar moeder en zusje. Gemiddeld is ze zo’n acht uur per week bij ‘Vanzelfsprekend’ - gevestigd aan het Burgemeester Loeffplein in Den Bosch - te vinden. Al valt het soms niet mee al die zaken te combineren, Renske zou haar vrijwilligerswerk voor geen goud willen missen. Het geeft haar niet alleen heel veel voldoening, maar ook extra energie. “Het maakt me blij dat ik met mijn ervaringen nu andere jonge mantelzorgers kan helpen. Dat ze inzien dat ze echt niet alleen zijn. Dat er heel veel andere jongeren zijn, die in een vergelijkbare situatie zitten. En dat ze bij ‘Vanzelfsprekend’ altijd welkom zijn voor een luisterend oor in een veilige omgeving waar ze even helemaal zichzelf kunnen zijn. Vandaar dat we bijvoorbeeld maandelijkse ‘chillavonden’ organiseren, maar ook heel veel andere activiteiten die jonge mantelzorgers de ‘tools’ moeten geven om met de thuissituatie om te leren gaan.”

Gastlessen

Daarnaast verzorgt Renske met enige regelmaat speciale gastlessen op scholen en voor zorgprofessionals waarin zij haar verhaal doet. Maar het leukste en waardevolste is volgens haar toch wel het één op één contact met jonge mantelzorgers. Als ‘maatje’ en ervaringsdeskundige ontfermt Renske zich over enkele jongeren die bij ‘Vanzelfsprekend’ hebben aangeklopt en die zij een luisterend oor biedt. Daarbij draait het volgens haar vooral om erkenning. “Oftewel je begrepen voelen”, aldus Renske: “Dat is iets wat ik zelf heel veel jaren heb gemist. Ik ben blij dat ik dit gevoel nu een ander wel kan geven!”

Saamhorigheid

De saamhorigheid binnen ‘Vanzelfsprekend’ is volgens haar groot. “Dit komt omdat we één ding gemeen hebben: we weten allemaal hoe het voelt om je zorgen te moeten maken over een gezinslid en daardoor zelf zorg te moeten missen. Dat schept een enorme band”, besluit Renske.

Vrijwilliger worden

Kijk voor contactgegevens en meer info over ‘Vanzelfsprekend’ op vanzelfsprekendjmz.nl, of mail naar info@vanzelfsprekendjmz.nl. Ben jij benieuwd wat jij met jouw talenten en persoonlijke ervaring voor een ander kunt betekenen? Ga dan naar de website van de Bossche vrijwilligersorganisatie Galant: www.galant.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant