Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Het BeterBoompje Kerstbomenbos moet wegwerpkerstbomen voorgoed verbannen.
Het BeterBoompje Kerstbomenbos moet wegwerpkerstbomen voorgoed verbannen. (Foto: )

Duurzaam alternatief voor de ‘wegwerpkerstboom’

  •   keer gelezen   Human Interest

REGIO | Ieder jaar zetten wij in Nederland zo’n 2,5 miljoen kerstbomen op straat. Eindhovenaren Frank Haagen en zijn zwager Alex de Graaf konden het niet langer aanzien en bedachten een duurzaam alternatief: BeterBoompje. 

De bomen met kluit gaan na de feestdagen terug de grond in om daar samen het grootste herbruikbare kerstbomenbos van Nederland te vormen. Voor de bomen zonder kluit worden twee stekjes aangeplant. Vorig jaar werden er al 2.500 BeterBoompjes besteld. Dit jaar rekent het duo op minstens een verdubbeling. Frank: “Door de coronacrisis zijn veel mensen zich bewuster geworden van het klimaat en ze willen hun steentje bijdragen aan een betere wereld.” 

Telefoontje uit Den Haag

De behoefte aan een BeterBoompje is dan ook enorm. Het duo kreeg vorig jaar zelfs een telefoontje uit Den Haag. “Jesse Klaver wilde graag een BeterBoompje, maar toen hadden we nog geen pick up in Den Haag”, vertelt Alex. “Dit jaar trouwens wel, dus hopelijk weet hij ons weer te vinden!” 

“Uit cijfers van Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers blijkt dat wij jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen weggooien in Nederland. Dat is toch vreselijk?”, aldus Frank. “Wij willen deze wegwerpbomen vervangen door échte kerstbomen die teruggeplant en hergebruikt kunnen worden.”

Met of zonder kluit

Er zijn twee opties: een boom mét kluit en een boom zonder kluit. De kerstboom met kluit wordt na gebruik teruggeplant in de natuur. Voor ieder BeterBoompje zonder kluit worden er twee nieuwe biologische herbruikbare kerstboomstekjes aangeplant in het BeterBoompje Kerstbomenbos. De missie is duidelijk: “Wij willen het grootste herbruikbare kerstbomenbos van Nederland creëren.”

BeterBoompje Kerstbomenbos

Het begin is gemaakt. De eerste bomen zijn aangeplant in het BeterBoompje Kerstbomenbos in Leusden. Lokale initiatieven Frank en Alex zien om zich heen steeds meer lokale initiatieven ontstaan om kerst een stukje duurzamer te maken. Daar zijn ze dan ook ontzettend blij mee. Alex: “Een mooi voorbeeld is gemeente Rotterdam. Die heeft als doel om dit jaar 10.000 kerstbomen te redden van de verbrandingsoven. Van de ingeleverde bomen worden vervolgens producten gemaakt, zoals kerstdecoratie. Prachtig!”

Pick up locatie in Den Bosch

Wil jij ook een BeterBoompje? Bestel je duurzame BeterBoompje op www.beterboompje.nl en haal hem begin december op bij één van de pick up locaties in het land, waaronder ook eentje in Den Bosch. Je kan je boompje natuurlijk ook thuis laten bezorgen.

Meer berichten