Mediakunstenaar Dries DePoorter komt op vrijdag 10 december op het Ds. Pierson College in Den Bosch vertellen over zijn werk.
Mediakunstenaar Dries DePoorter komt op vrijdag 10 december op het Ds. Pierson College in Den Bosch vertellen over zijn werk. Foto: Jelle Jansegers

Wijzer en bewuster de digitale wereld in dankzij project ‘VERSE ALGORITMES’

Human Interest 252 keer gelezen

DEN BOSCH | Welke informatie krijg je wel en niet te zien in je timeline op social media? Wat gebeurt er met een film die je op YouTube zet? Wat willen grote techbedrijven van ons weten? En vooral, wat doen ze met die informatie? Binnen het project ‘VERSE ALGORITMES’ vanuit het Digitaal Atelier in Huis73 zoeken kunstenaars, filosofen, wetenschappers, het onderwijs en inwoners uit Den Bosch naar antwoorden op deze vragen.

VERSE ALGORITMES is onderdeel van een landelijke pilot die zich bezighoudt om digitaal burgerschap in bibliotheken op de kaart te zetten. “Digitaal burgerschap wordt steeds belangrijker”, vertelt Jitske Blom, projectleider van VERSE ALGORITMES. “We willen dan ook met elkaar op onderzoek uit. Hoe zou bijvoorbeeld een platform zoals Facebook, Instagram of TikTok anders kunnen werken zodat wij er als gebruiker meer voordeel van ondervinden? Het is tijd om als burger kritisch na te denken over onze eigen rol. Welke invloed kunnen we zelf uitoefenen en wat vinden we toelaatbaar?”

Programma

Er staat van alles op het programma. Zo zijn er al diverse maaksessies geweest en komen er nieuwe aan waarin de deelnemers op speelse wijze ontdekken wat algoritmes zijn en hoe we ons daartoe verhouden. Ook kun je in de binnenstad van Den Bosch de VERSE ALGORITMES-kar tegenkomen. Een soort marktkraam die een vers algoritme voor je bereidt. Door het beantwoorden van vragen krijg je een advies op maat en ervaar je wat jouw persoonlijke data voor betekenis kan hebben zodra je er een algoritme op loslaat. Een algoritme klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Als je kookt, gebruik je een algoritme. Als jij naar je werk rijdt, gebruik je een algoritme. Een algoritme is niets anders dan een heel algemene term voor ‘een stapsgewijze manier om iets te doen.

Data Detox Dag

In januari wordt er een Data Detox Dag georganiseerd. Op deze dag maakt het Digitaal Atelier het heel concreet met de introductie van een ‘data detox kit’. Ook kun je aan diverse sessies deelnemen om bijvoorbeeld je online privacy beter te waarborgen, maar ook om bijvoorbeeld sterkere wachtwoorden aan te maken.

Samenwerking met onderwijs

Naast publieke events werkt VERSE ALGORITMES ook met het middelbaar onderwijs. Samen met docenten, leerlingen en kunstenaars wordt er op 10 december een VERSE ALGORITMES-projectdag georganiseerd op het Ds. Pierson College. De Belgische mediakunstenaar Dries DePoorter trapt deze dag af met een presentatie over zijn werk. Hij maakt spraakmakende interactieve installaties, apps en games die over de hele wereld worden geëxposeerd. Het werk van DePoorter focust zich op de plaats die het internet inneemt in de samenleving en de gevolgen daarvan op gebied van privacy, (online) identiteit en surveillance. Daarnaast staan er voor de leerlingen workshops op het programma. Er wordt onderzocht en bevraagd wat de technische ontwikkelingen betekenen voor jongeren en op welke manier zij er gebruik van maken. Nu en in de toekomst. “Door de enorme hoeveelheid kanalen en bronnen die we tegenwoordig kunnen raadplegen en de verschillende algoritmes wordt ons wereldbeeld enorm bepaald”, vertelt Frank Vermunt, afdelingsleider van het Ds. Pierson College. “Onderwijs is de maatschappij en de maatschappij is het onderwijs, dus wij als school hebben de taak om onze leerlingen hierin te doceren. Dat is ook de reden waarom we graag deelnemen aan het project.”

Website

De website www.versealgoritmes.nl is ontworpen door mediakunstenaars Roos Groothuizen en Vera van de Seyp en is het archief van de zoektocht. Hier vind je alle informatie die tijdens het project verzameld, besproken en ontdekt is, maar ook wanneer je mee kunt denken en doen aan de activiteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant