Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Nancy Janssen heeft een veteranenkalender gemaakt. Zaterdag reikte ze het eerste exemplaar uit aan Jamal Saksak, die ook geposeerd heeft voor de kalender. De opbrengst van de kalender gaat naar Stichting Hulphond.</p>

Nancy Janssen heeft een veteranenkalender gemaakt. Zaterdag reikte ze het eerste exemplaar uit aan Jamal Saksak, die ook geposeerd heeft voor de kalender. De opbrengst van de kalender gaat naar Stichting Hulphond.

(Foto: Lisette Broess-Croonen)

Nancy Janssen uit Den Bosch maakt veteranenkalender voor het goede doel

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | In Veteranen Ontmoetings Centrum Den Bosch – Brabant Noord heeft Nancy Janssen het eerste exemplaar van haar veteranenkalender uitgereikt aan Jamal Saksak. Jamal is één van de veteranen die geposeerd heeft voor de kalender, waarvan de opbrengst volledig naar Stichting Hulphond gaat.

door Lisette Broess-Croonen

In coronatijd verveelde Nancy Janssen zich rot. “Toen ik een marinierskalender kocht, zei ik voor de grap dat ik de volgende kalender zou maken. Ik luisterde die periode ook veel naar podcasts, onder andere van veteranen met PTSS. Ik heb zelf geen verleden bij defensie, maar de verhalen hebben me wel altijd getrokken. Zo werd het idee geboren om een veteranenkalender te maken. Ik had zoiets nog nooit gedaan, maar ik ben via social media gewoon op zoek gegaan naar mensen die me konden helpen.”

Allemaal mensen met een verhaal

De Bossche was in die tijd somber en wilde eigenlijk ook een sombere kalender maken. “Oudere veteranen met PTSS, dat was mijn idee. Maar gaandeweg ging ik mezelf steeds beter voelen en ontdekte ik dat er ook veel jonge veteranen waren. En dat niet iedere veteraan PTSS heeft. Het zijn wel allemaal mensen met een verhaal en die wilde ik een gezicht geven. Ik ging op social media op zoek naar veteranen en benaderde defensiefotograaf Jan Dijkstra. Die wilde meteen meewerken. In die periode was ik ook vrijwilligerswerk gaan doen bij het VOC in Den Bosch. In eerste instantie had ik hun niets verteld van mijn idee, want ik was bang dat het toch niet zou lukken. Maar toen ik het uiteindelijk wel vertelde, hebben ze mijn idee meteen omarmd en me geholpen. En hoewel ik het nooit had verwacht, is het gelukt.”

Hulphonden

Vanaf het begin wist Janssen dat ze ook een goed doel wilde verbinden aan de kalender. “Dat is Stichting Hulphond geworden. Zij leidden honden op voor allerlei soorten hulp, onder andere PTSS-honden. De foto’s zijn gemaakt in het Nationaal Militair Museum in Soest, dat belangeloos medewerking verleende. Op de meeste foto’s staan ook hulphonden. Soms van de veteranen zelf, maar ook een hond die door de Stichting Hulphond wordt gebruikt ter promotie van hun werk. Ik heb nu duizend kalenders laten drukken, maar ik hoop dat ik er nog veel meer kan verkopen. En dat met de opbrengst van mijn kalender een PTSS-hulphond opgeleid kan worden.”

Eerste exemplaar

Vanwege de beperkende coronamaatregelen was de eerste uitreiking in kleine kring. Jamal Saksak nam als enige aanwezige geportretteerde veteraan, het eerste exemplaar in ontvangst. “Via social media werd ik door Nancy benaderd met de vraag of ik mee wilde doen. Ik vond het een goed idee en heb ook meteen aangeboden om te helpen indien nodig. Wie zou hier nou niet aan mee willen werken, zeker met het goede doel dat eraan verbonden is. Ik heb bij verschillende collega’s gezien hoe goed zo’n hulphond werkt. Het resultaat is echt geweldig geworden. Het zijn zo’n mooie foto’s, mooie mensen en mooie teksten. Nancy mag echt trots zijn op zichzelf.”

Documentaire Green Heart

Omdat Saksak het zo’n goed project vindt, laat hij de totstandkoming van de kalender ook terugkomen in de documentaire die hij aan het maken is. “Met Monkeyshoot Studio’s ben ik de filmische documentaire ‘Green Heart’ aan het maken. Het is een verhalenproject ontstaan uit mijn eigen verhaal als veteraan met PTSS. Er zijn zoveel onvertelde militaire verhalen. In plaats van het verleden te begraven, moeten we ervan leren en ons ontwikkelen. De eerste documentaire gaat over de succesverhalen van veteranen die hersteld zijn van PTSS. Ook het maken van de veteranenkalender zal daarin te zien zijn.”

De kalender kost 19,95 euro inclusief verzendkosten en is te koop via nanscharity.com.

Meer berichten