De Kleinste Privacyshow van Nederland reisde fysieke en digitaal al langs verschillende bibliotheken.
De Kleinste Privacyshow van Nederland reisde fysieke en digitaal al langs verschillende bibliotheken. Foto: FERS

Techyoga en ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’ op Data Detox Dag

Human Interest 224 keer gelezen

DEN BOSCH | Op zaterdag 22 januari presenteert Huis73 de Data Detox Dag. Paradoxaal genoeg is deze dag online, maar misschien is dit juist wel veelzeggend. We zijn continu verbonden en omgeven met technologie, maar hoe blijven we digitaal gezond? Op Data Detox Dag kun je kiezen uit diverse activiteiten om je technologie-bewustzijn te vergroten en los te komen van jouw gewoontes.

Begin de dag met techyoga en word bewust van je verwevenheid met technologie. Yin-yoga docent Sieta begeleidt je in poses zoals de endless scroll. Verder kun je deelnemen aan ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’: een programma vol gekke quizjes, het Radje van Fortuin en een omgekeerde mini-bingo waarin je handige dingen leert over online veiligheid en privacy. 

Tijdens de lunch leer je wat algoritmes zijn en hoe je er mee moet leven door ze beter te leren doorzien en kritisch te blijven. In de middag ontdek je welke designtrucs online platforms gebruiken, maak je kennis met alternatieve apps en probeer je deze uit. Toegang voor alle workshops is gratis, meld je van te voren aan via www.huis73.nl. 

De Data Detox dag is onderdeel van het project VERSE ALGORITMES van het Digitaal Atelier van Huis73 en wordt samen met SETUP en Fers georganiseerd.

VERSE ALGORITMES

VERSE ALGORITMES zet digitaal burgerschap binnen bibliotheken op de kaart zet. Want wij, 21e-eeuwse burgers, kunnen niet meer zonder digitale platforms. Bij de overheid, het openbaar vervoer, veiligheidsdiensten, bedrijven en bij de consument: ze zijn overal. Maar waar ze eerst vooral werden beschouwd als handig, vermakelijk en sociaal, komt er steeds meer plaats voor vragen. De algoritmes blijken niet onbevooroordeeld en wat er met onze data gebeurt is voor ons als consument niet te overzien.

Met VERSE ALGORITMES gaan we naar aanleiding van deze dilemma’s op onderzoek uit. We vragen ons hardop af: Kan het internet niet anders? Zijn er geen betere, alternatieve digitale platforms? En als die er niet zijn, kunnen we dan nieuwe bedenken? Hierin wordt samengewerkt met het onderwijs, kunstenaars en ontwerpers, wetenschappers, filosofen en vooral met jou. Denk mee in bijeenkomsten en maaksessies. Zodat je uiteindelijk beter kunt beslissen wat je wel en niet met je data wil. Kijk voor meer informatie op www.versealgoritmes.nl. Ook staat er komende maand in Huis73 aan de Hinthamerstraat in Den Bosch een kar waar je jouw persoonlijke algoritme kunt laten genereren. Aan de hand van een aantal vragen krijg je een recept op basis van jouw voorkeuren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant