Marieke, Henk en Daisy zijn het, net als bijna alle andere Vinkelaren, niet eens met de plannen van de gemeente Bernheze om op vierhonderd meter van hun woningen in Vinkel enorme windturbines te plaatsen.
Marieke, Henk en Daisy zijn het, net als bijna alle andere Vinkelaren, niet eens met de plannen van de gemeente Bernheze om op vierhonderd meter van hun woningen in Vinkel enorme windturbines te plaatsen. Foto: Lisette Broess-Croonen

Plan voor windturbines stuit op veel verzet bij inwoners Vinkel

Human Interest 423 keer gelezen

VINKEL | De gemeente Bernheze wil windturbines van tweehonderdvijftig meter hoogte plaatsen op de grens met Vinkel en Loosbroek. Dit leidt tot grote weerstand bij de bewoners van de twee dorpen. Een groep Vinkelaren heeft daarom de protestgroep ‘De Kracht van Stilte’ opgericht.

door Lisette Broess-Croonen

Henk Mathijssen, Marieke van der Molen en Daisy van der Heuvel zijn leden van de protestgroep. “Op een informatieavond van de gemeente, zijn we direct een belangengroep gestart. Op diezelfde avond hadden we al honderd leden. Meer dan negentig procent van de bewoners van Vinkel steunt ons, want het plan van wethouder Wijdeven deugt niet.”

Onderzoek rammelt aan alle kanten

In het plan van Wijdeven moeten er drie windturbines komen in De Bleeken, op slechts vierhonderd meter afstand van de huizen van Vinkel. “De wethouder heeft onderzoek laten doen, maar dat rammelt aan alle kanten. Er zijn onder andere verschillende gebieden uitgesloten van onderzoek die veel beter geschikt zouden zijn. Ook de communicatie van de gemeente Bernheze is onder de maat. Zelfs de gemeente Den Bosch wist niet van deze plannen, terwijl de turbines op hun grens worden geplaatst. Er is voor de bewoners geen enkele inspraakmogelijkheid geweest en er wordt niet geluisterd naar ons. Ook de gemeenteraad is het niet eens met de plannen, maar de wethouder probeert het er op een sneaky manier toch door te drukken.”

Effect op de omgeving

De belangengroep is niet tegen groene energie, maar is wel tegen de gang van zaken. “Omdat het een windluw gebied is, moeten de turbines zo enorm hoog worden. De enige andere turbine van deze grootte, staat op de Maasvlakte in een onbewoond gebied. Daar wordt nog onderzoek gedaan naar het effect op de omgeving. Landelijk zijn ze de nieuwe normen voor het plaatsen van windturbines nog aan het onderzoeken. Waarom zou je dan nu al een zoekgebied aanwijzen als je die normen nog niet weet? Nu is er een hoop geld uitgegeven aan een dure adviseur die ook nog eens met een rammelend rapport komt. Het hele proces klopt niet. Normaal stel je eerst de kaders vast voor het opwekken van windenergie en ga je daarna pas op zoek naar locaties. Hier is het andersom gegaan.”

Laagfrequente trillingen en slagschaduw

De plek waar de wethouder de turbines wil plaatsen, is om meerdere redenen omstreden. “Ten eerste de gezondheid van omwonenden. Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat de laagfrequente trillingen en slagschaduw van windturbines kan leiden tot stressverschijnselen en slaapproblemen. Op andere plaatsen staan de turbines daarom veel verder van woningen af. De plek die aangewezen is, is daarnaast ook een bijzonder stukje natuur met veel bedreigde vogels en vijf dassenburchten. Een van de turbines zou zelfs op zo’n dassenburcht komen te staan. Daarnaast zou sterrenwacht Halley, die nog zo positief in het nieuws kwam bij het Songfestival, geen bestaansrecht meer hebben. De trillingen zouden de statieven van de telescopen beschadigen en de turbines zouden het uitzicht op de sterrenhemel blokkeren.”

Prima alternatieven

Iedere gemeente moet van het rijk doen aan het reduceren van de CO2-uitstoot, maar dat kan volgens de drie Vinkelaren ook op een andere manier. “Architect Lydia Fraaije heeft een geweldig alternatief plan opgesteld. Zij is gespecialiseerd in biomimicry, een wetenschap die strategieën van de natuur toepast in andere processen, zoals het opwekken van stroom. Zo heeft zij berekend dat je met de aanplant van 5 hectare bos per jaar dezelfde uitstoot aan CO2 bespaart die een windturbine zou besparen per jaar: namelijk 1.680 ton CO2 per jaar. Dit plan hebben we aangeboden aan de gemeente, maar we hebben nog geen reactie gehad. Wij willen de gemeente met klem vragen om nog geen zoekgebied aan te wijzen, maar met omwonenden te kijken naar alternatieven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant