Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De Urban Dance Grounds in Den Bosch zijn bedoeld om jongeren positief te activeren.&nbsp;</p>

De Urban Dance Grounds in Den Bosch zijn bedoeld om jongeren positief te activeren. 

(Foto: Henk van Esch)

Opening Urban Dance Grond in West reden voor een dansje

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | In 2021 is PowerUp073 in samenwerking met ’S-PORT gestart met een pilot voor Urban Dance Grounds in Den Bosch. Deze hippe dansvloeren - bedoeld om het bewegen in de openbare ruimte te stimuleren - zijn een middel om jongeren positief te activeren en aan te sluiten bij hun leefwereld. 

Als gevolg van het succes van de pilot is de officiële opening van de Urban Dance Ground in West op woensdag 18 mei een feit. De opening wordt afgetrapt met een dance-off waarbij twee dansgroepen van jongeren uit West en Noord het tegen elkaar opnemen. De winnaars krijgen een 1,20 meter hoge wisselbeker mee naar huis.

Op het terrein van Jongerencentrum 4West ligt sinds enkele maanden een Urban Dance Ground met de nodige muziekinstallatie. Jongeren kunnen hun eigen muziek ‘pluggen’ en zich uitleven op de blinkende zwart-witte dansvloer. Het succes van de pilot van vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat er na de zomer een tweede Urban Dance Ground wordt gelegd bij Jongerencentrum Noord. Nu ligt daar nog een tijdelijk vloer.

Hoe het komt dat de Urban Dance Ground zo aanslaat bij de jeugd? Rinske Preijde, sportwerker bij PowerUp073 en samen met Dewi van Maaren van ’S-PORT kartrekker van de pilot, heeft daar een verklaring voor. “We merken dat veel wat er aangeboden wordt in de buitenruimte is gericht op jongens of ouderen. De Urban Dance Grounds hebben juist een enorme aantrekkingskracht op meiden. Daarnaast bieden de vloeren een plek waar een mooie mix van cultuur en sport ontstaat. Denk aan graffiti, tricking, free runnen, muziek maken en producen. Jonge talenten komen samen rondom zo’n dansvloer. Een verrijking voor de stad.”

Als vervolg op de pilots zetten de organisaties nu in om het dansen in de openbare ruimte beter op de kaart te zetten. Jongerenwerker Lies van Lokven van PowerUp073 heeft samen met stagiaires korte films gemaakt die veelvuldig worden bekeken op TikTok (@Levenslies) en Instagram (@PowerUp073). “We zijn bezig om nog meer ‘how-to’ filmpjes te schieten om jongeren handvatten te geven hoe ze alles uit zo’n dansvloer kunnen halen. Dit doen we op een manier die jongeren aanspreekt”, vertelt Lies. 

Het is de bedoeling dat Urban Dance zich als een olievlek verspreidt in de stad. Daarom staan er pilot-dansvloeren op de planning voor het ISK en bij Jongerencentrum Zuid-Oost.

Meer berichten