Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Bij de zwaarste buien kan vooral de wind behoorlijk wat schade aanrichten.
Bij de zwaarste buien kan vooral de wind behoorlijk wat schade aanrichten. (Foto: )

Zware regenval en noodweer op komst

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Vandaag kan in het zuidoosten behoorlijk wat regen vallen met plaatselijk wateroverlast tot gevolg. Daarnaast maakt vooral Limburg kans op zware onweersbuien met hagel en zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Voor deze provincie geldt van 13.00 tot 16.00 uur code oranje.

Aan het einde van de ochtend bereikt een regengebied het zuiden van het land. Vanmiddag breidt de regen zich over het land uit en vooral in het zuiden en zuidoosten plenst het goed door. Over het zuidoosten van het land trekken zware onweersbuien met lokaal (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/uur en (grote) hagel van 2 tot 4 cm groot. Daar wordt ook de meeste regen verwacht en kan 20 tot 40 millimeter vallen. In het zuiden van Limburg zijn neerslagsommen tot 60 millimeter niet uitgesloten en lokaal valt nog wat meer. In de rest van het land valt 5 tot 15 millimeter en in het noorden blijft het bij een paar millimeter.

Bij de zwaarste buien kan vooral de wind behoorlijk wat schade aanrichten. Goed ontwikkelde buien kunnen zelfs een valwind of een windhoos veroorzaken. De kans op een windhoos is klein, maar niet helemaal uitgesloten. Een valwind onderscheid zich van een windhoos omdat de omgewaaide bomen allemaal dezelfde kant op liggen.

Wees goed voorbereid

Met deze uitschieters van de wind is het dan ook raadzaam om openstaande ramen te sluiten en spullen in de tuin uit voorzorg naar binnen te halen of goed vast te zetten. Ook op campings is het raadzaam op (voor)tenten stevig vast te zetten. 

Live-blog Weeronline

Volg het live-blog van Weeronline voor de laatste updates:https://www.weeronline.nl/nieuws/20-5-2022-live-blog-zware-onweersbuien. 

Bron: Weeronline

Meer berichten