Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Gemaal Van Sasse aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave is sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen.
Gemaal Van Sasse aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave is sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen. (Foto: )

Museumgemaal Caners en Gemaal Van Sasse zondag geopend voor publiek

  •   keer gelezen   Human Interest

REGIO | Iedere laatste zondag van de maand - in de periode april tot en met juli - zijn het gemaal Van Sasse in Grave en het museumgemaal Caners in Gewande (Den Bosch) gratis geopend voor publiek.

Rondleiders leggen dan uit hoe een gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. De gemalen zijn geopend tussen 11.00 en 16.00 uur. Gemaal Van Sasse aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave is sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen. Zolang de Maas laag staat, loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Museumgemaal Caners aan de Krommenhoek 12a in Gewande heeft tot 1979 overtollig water uit de polders naar de Maas gepompt. Daarna heeft gemaal Gewande dat op een steenworp afstand ligt, deze belangrijke functie overgenomen. Gemaal Caners is nu een museum waar je foto’s, kaarten en oude werktuigen van het waterschap kunt bekijken.

Meer berichten