Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
De drie trotse brouwers achter Jake’s Beer. Op de foto van links naar rechts Jan, Didier en Kees.
De drie trotse brouwers achter Jake’s Beer. Op de foto van links naar rechts Jan, Didier en Kees.

Internationale erkenning voor jonge Bossche bierbrouwers

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Ze zijn nog geen jaar actief, maar worden nu al internationaal onderscheiden voor hun beide bieren. De jonge bierliefhebbers Jan Janssen (24), Didier Heemskerk (24) en Kees Janssen (26) – geboren in Vught maar woonachtig in Den Bosch - gooiden met hun Jake’s Beer hoge ogen tijdens de European Beer Challenge. 

Bij deze internationale bierwedstrijd werd de Blondina in de categorie ‘Belgian Blond Ale’ beoordeeld met een gouden medaille. In de categorie ‘Belgian Style IPA triple’ behaalde de Tripa een zilveren medaille. “Dat is een prachtige bevestiging dat we goed bezig zijn”, stelt het drietal.

Unieke bieren

De drie Bossche bierliefhebbers vonden elkaar vorig jaar in het streven om unieke bieren te gaan brouwen. Dat doen ze onder de naam Jake’s Beer, met grote letters JK als blikvanger op het etiket. De bieren worden gebrouwen bij BeerSelect in het Belgische Gent. Daar is inmiddels 6000 liter van de frisse Blondina gebrouwen en nog zo’n zelfde hoeveelheid van de wat zwaardere Tripa gebotteld.

Proefsessies

Beide bieren ontstonden na uitgebreide proefsessies met de brouwers. Die wilden nadrukkelijk met onderscheidende bieren op de markt komen. “Het is onze ambitie om uiteindelijk met een serie goede bieren te komen, waarbij we voor ieder wat wils hebben”, klinkt het eendrachtig. Alle drie de mannen hebben een fulltime baan en zien hun bieractiviteiten nog vooral als een hobby. “Maar daarmee zeggen we niet dat het geen serieuze bijverdienste mag worden.”

Flesjes opgestuurd

Voor de deelname aan de European Beer Challenge 2022 werden drie flesjes Blondina en drie flesjes Tripa naar London opgestuurd. Deze zijn uitgeschonken en geproefd door een vakjury en vervolgens beoordeeld met goud, zilver, brons of géén score. “Er hebben meer dan duizend bieren aan meegedaan”, weten de Bossche brouwers te vertellen. “Wij weten dat alle grote brouwerijen hiervoor inschrijven.”

Mooie erkenning

Tussen bekende namen als Affligem, Gulpener en Hertog Jan hield Jake’s Beer zich uitstekend staande. “Dat is een mooie erkenning, nadat we ook op de app Untappd al veel positieve feedback hebben gekregen.” Het sterkt de drie alleen maar in het idee dat ze goed bezig zijn: “We hadden niet verwacht dat we ons bier binnen een jaar al als ‘awardwinnend bier’ kunnen presenteren.”

Webshop

Jake’s Beer is in Den Bosch uitsluitend verkrijgbaar bij café Jeronimus en Brasserie Top, beiden aan de Markt. Het bier is niet in de supermarkten of slijterijen te vinden. Wél is het mogelijk om bierpakketten met eigen kratjes, glazen en openers te bestellen via de webshop op www.jakesbeer.com. Jan, Kees en Didier hebben nog volop ambities met hun bier: “We zouden het graag van de tap willen.”

Nieuw bier op komst

Stiekem wordt ook al gedacht aan een derde bier. Dat zal nog geen alcoholvrij bier worden: “Wij vinden dat bier wel een beetje alcohol moet bevatten”, aldus de makers. “Maar met een 0,0 kom je misschien wel weer gemakkelijker binnen bij evenementen.”

Kijk voor aanvullende informatie en het plaatsen van een bestelling op www.jakesbeer.com.

Meer berichten