Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Eef van Opdorp: "Ik heb de financiële vrijheid om te leven zoals ik wil, dat gun ik iedereen."
Eef van Opdorp: "Ik heb de financiële vrijheid om te leven zoals ik wil, dat gun ik iedereen." (Foto: Floris van Bergen)

Budgetcoach Eef van Opdorp van Uitstel van Executie: ‘Het begint allemaal tussen je oren’

  •   keer gelezen   Human Interest

ROSMALEN | ‘Gek op geld’, dat is de veelzeggende titel van het boek dat de Rosmalense Eef van Opdorp onlangs heeft gelanceerd. “In de relatie met geld heb je twee smaken”, aldus Eef. “Je houdt van geld of je wil er niets mee te maken hebben. Met andere woorden: je bent gek op geld of je wordt er gek van. Het laatste is absoluut niet nodig. Als je snapt hoe je geldbrein werkt, ben je in staat bewustere keuzes te maken.”

door Astrid Berkhout

Eef werkt al jaren als budgetcoach en is onder andere bekend van de RTL4-serie Uitstel van Executie. Hoe gingen haar ouders vroeger om met geld? “Ik kom uit een warme familie waar het vooral draaide om gezelligheid en genieten. Mijn moeder kwam uit een boerengezin en had als instelling dat geld moet rollen, alleen moest het dan wel gaan om geld dat je daadwerkelijk hebt.” Eef heeft daarmee een gezonde instelling ten opzichte van geld van huis uit meegekregen. Het kon echter niet voorkomen dat zij zelf na haar scheiding in grote financiële problemen terechtkwam. “Tja, ik ben ook maar een mens. Al heb je alles nog zo goed geregeld, opeens komt daar het leven om de hoek kijken. Ik zat met een schuld van 40.000 euro en ben een paar jaar bezig geweest om er weer bovenop te komen. Daar staat tegenover dat het me meer dan genoeg ammunitie heeft gegeven om als budgetcoach te werken.”

Schuld en schaamte

Haar persoonlijke ervaringen zorgen ervoor dat ze begrip kan opbrengen voor de mensen die ze tegenkwam bij de opnames van Uitstel van Executie. “Veel daarvan waren door omstandigheden die volledig buiten hun controle lagen, zoals ziekte, ontslag en de dood, in de problemen gekomen. Tegelijkertijd waren deelnemers vaak heel hard naar zichzelf. Ze schaamden zich en voelden zich schuldig, dat is een gevaarlijke cocktail. Ik zie de schaamte over eigen onwetendheid ook bij mensen waar thuis niet werd gepraat over geld. Hoe kun je dan als volwassene weten hoe het moet? Het heeft geen zin boos te blijven op jezelf, je kunt beter opnieuw beginnen. En bedenk: hoe ellendig het nu ook is, hierna breken weer mooiere tijden aan.”

Een andere kijk op geld

“Geld heeft enorme impact op alle facetten van je leven. Desondanks besteden de meeste mensen er weinig aandacht aan. Juist in deze spannende tijden van inflatie en afnemende koopkracht zou je dat wél moeten doen. In mijn boek leer ik je anders kijken naar de relatie die je met geld hebt, waarbij het voor 70 procent gaat om je emotionele brein. Als je je bewust wordt van hoe het bij jou werkt, kun je ook je gedrag veranderen. Hoe zit je in elkaar? Wat voor geldtype ben je? Wat voor strategieën werken voor jou om meer te sparen? Ik ken mensen die heel veel geld op hun bankrekening hebben en toch arm zijn, en andersom. Het gaat erom hoe jij je verhoudt tot geld. Het boek leest een beetje als een bouquetreeks. Het geeft een inkijkje in jezelf zodat je precies weet hoe je ervoor staat, uiteindelijk minder stress ervaart en je je doelen en dromen kunt realiseren.”

Tips

Twee belangrijke tips die Eef sowieso mee wil geven: Geef geen geld uit dat je niet hebt én zorg voor een spaarbuffer, als je tenminste die mogelijkheid hebt. “Het laatste maakt dat je altijd iets hebt om op terug te vallen als het tegenzit. Dat geeft rust. Alle reden om voor de toekomst een persoonlijk geldplan op te stellen dat bij jou past. Kom je er zelf niet uit? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Jij zou zelf toch ook helpen als iemand anders jou zou benaderen? En last but not least: zorg juist in deze tijden voor de mensen om je heen!”

Doe de test op www.eefvanopdorp.nl om er achter te komen welk geldtype jij bent: de Struisvogel, het Slachtoffer, de Held, de Waaghals, de Sintbernard(hond), de Creatieveling, de Controlfreak of de Magiër.

Meer berichten