Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Tot en met morgenavond trekken er drie rondes met regen- en onweersbuien over delen van Nederland.</p>

Tot en met morgenavond trekken er drie rondes met regen- en onweersbuien over delen van Nederland.

(Foto: Weeronline)

Drie rondes met onweersbuien vandaag en morgen

  •   keer gelezen   Human Interest

REGIO | Tot en met morgenavond trekken er drie rondes met regen- en onweersbuien over delen van Nederland. Vanmiddag en vanavond zijn de buien voor het zuidoosten en oosten. Vannacht valt regionaal veel regen en morgen trekt een derde zone met regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Bron: Weeronline

Op deze donderdag wordt het zomers tot tropisch warm met maxima van 25 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 32 graden in Limburg, de Achterhoek en Twente. De buien van vanmiddag en vanavond In de warme lucht in het zuiden en oosten van het land kunnen vanaf ongeveer 14.00 uur onweersbuien ontstaan. De kans hierop is het grootst in het oosten van Brabant, in Limburg en in de Achterhoek. De buien zullen heel lokaal zijn en dat betekent dat het in de regio’s ook op veel plekken droog kan blijven. Voor deze buien geldt een code geel. Naast onweer kan het tijdelijk flink regenen en is er kans op zware windstoten tot 80 km/uur en mogelijk ook hagel. Halverwege de avond neemt de buiendreiging snel af.

Tweede ronde in de nacht en ochtend

Een tweede ronde met onweersbuien volgt in de loop van de nacht en trekt van zuid naar noord over het land. Dit zal een wat meer aaneengesloten buiengebied zijn met onweer. Hier kan op grote schaal een flinke portie regen vallen, mogelijk zo’n 30 mm. De kans op zware windstoten is bij deze buien kleiner. Waarschijnlijk trekt dit buiengebied vooral over de oostelijke helft van het land, maar sommige weermodellen laten ook in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland veel regen vallen. Het zuidwesten lijkt de dans zeer waarschijnlijk wel te ontspringen.
Morgenochtend is dit buiengebied in het oosten en noordoosten nog aanwezig. Vooral in Twente, Drenthe en Groningen kan het nog flink regenen en onweren tijdens een groot deel van de ochtend.

Derde ronde vrijdagmiddag en -avond

Morgenmiddag trekken vanuit het zuidwesten nieuwe onweersbuien over het land. Voor deze ronde van buien is het lastig nu al om een regionalisering te geven waar de buien het hevigst zullen zijn. Ze kunnen in het hele land voorkomen en trekken van zuidwest naar noordoost. Ook bij deze buien kan lokaal veel regen vallen, is hagel niet uitgesloten en zijn windstoten mogelijk tot zo’n 60 km/uur. In Noord-Nederland arriveren deze buien pas aan het begin van de avond. Eind van de avond is deze derde ronde voorbij.

Lokaal meer dan 50 mm neerslag

De tweede buienronde levert op grote schaal veel neerslag op. Bij de eerste en derde ronde zijn de grotere neerslagsommen meer lokaal. Op sommige plaatsen valt tot en met morgenavond meer dan 50 mm regen en op enkele plekken, waar het drie keer prijs is, kan zelfs ruim 70 mm vallen. Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/23-6-2022-onweer-vandaag-en-morgen.

Meer berichten