Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline. Foto: Weeronline

Zwakke tornado bij Zierikzee richt flinke schade aan

Human Interest 235 keer gelezen

DEN BOSCH | Een ‘zwakke’ tornado heeft eerder vanmiddag voor flink wat schade gezorgd in Zierikzee. Vanaf meerdere kanten is het verschijnsel vastgelegd. Bron: Weeronline.

In Zierikzee heeft een ‘zwakke’ tornado voor behoorlijke schade gezorgd aan daken van woningen. Bij een aantal woningen is het dak volledig verwoest. Waarschijnlijk was sprake van onderhoud aan het dak, maar alsnog is flink wat kracht nodig om zoveel schade aan te richten. Voor zo ver bij ons bekend is geen sprake van persoonlijk leed.

Wat is een tornado?

Een tornado kan je het beste zien als een wervelwind van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Hij is vaak zichtbaar als ‘slurf’ onder een bui, doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal vanaf het aardoppervlak wordt opgetild.Een tornado ontstaat onder een fikse onweersbui. Er zijn twee belangrijke zaken die de kans op het ontstaan van een tornado groter maken. Er is een flink verschil in wind in de onderste (paar) kilometer nodig. Dit kan zowel in richting als in snelheid zijn. Daarnaast moet de wolkenbasis (de hoogte van de onderkant van de buienwolk) laag zijn.

Tornado ingedeeld in schaal van 0-5

Tornado’s worden ingedeeld volgens de Enhanced Fujita Scale. Deze schaal loopt van EF0 tot EF5. De schaal is gebaseerd op de optredende schade aan bouwconstructies.De levensduur van een tornado is meestal het beste uit te drukken in minuten. Een zeer krachtige houdt het weleens enkele uren uit.

Eerdere tornado’s in Nederland

Jaarlijks komen in Nederland 1-3 tornado’s voor. Enkele bijzonder zware tornado’s trokken over het land op 25 juni 1967. Op een camping in Chaam (Noord-Brabant) vielen twee doden en 10 gewonden. In Tricht (in de Betuwe) verloren vijf mensen het leven en waren tientallen gewonden. Op 17 augustus 1992 trok een tornado over Ameland. Op een camping bij het plaatsje Nes viel één dode en raakten vijf mensen gewond. De meest gefilmde en gefotografeerde tornado in Nederland was de tornado in Amsterdam op 9 augustus 2019. Deze zwakke tornado (windhoos) trok ook over het IJ en richtte niet veel schade aan.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/27-6-2022-tornado-waargenomen-zierikzee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant