Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Op zaterdag 9 en zondag 10 juli openen imkers in heel Nederland de deuren voor publiek tijdens de vierde editie van de Landelijke Open Imkerijdag. Zo ook Imkerij 't Polleke in het buitengebied van Heeswijk-Dinther.
Op zaterdag 9 en zondag 10 juli openen imkers in heel Nederland de deuren voor publiek tijdens de vierde editie van de Landelijke Open Imkerijdag. Zo ook Imkerij 't Polleke in het buitengebied van Heeswijk-Dinther.

Op bezoek bij de imker tijdens de Landelijke Open Imkerijdag

  •   keer gelezen   Human Interest

REGIO | In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek dan een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij.

Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.
Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland.

Pluktuin Fleurabeille
Tijdens de Landelijke Open Imkerijdag op 9 en 10 juli kun je op zo’n tweehonderd plaatsen in Nederland kennismaken met de imker. Zo ook in pluktuin Fleurabeille aan de de Engelsedijk in Den Bosch waar imker Frank Wilmink zijn bijenkasten heeft staan. Op zaterdag 9 juli staat hij van 11.00 tot 15.00 uur klaar om kleine en grote kinderen van 5 tot 99 jaar alles te vertellen over het reilen en zeilen van de honingbij. In een demonstratiekast kan men van heel dichtbij een bijenvolk zien. En voor wie heel nieuwsgierig is, kan er ook een kijkje worden genomen in een echte bijenkast.

Imkervereniging Sint Ambrosius
Bij het museum Hertogsgemaal aan de Rosmalensedijk in Den Bosch presenteert de Bossche Imkervereniging Sint Ambrosius op zaterdag 9 juli tussen 10.00 en 16.00 uur een open dag. Ga op bezoek bij de imker en het museum en beleef een paar interessante uurtjes. Natuurlijk is er honing uit de omgeving te koop en er wordt uitgelegd hoe de honing uit de bijenkorf in het potje komt. Het bezoek is gratis. Kinderen kunnen kaarsen maken en er is een microscoop waar je bijen en hommels van heel dichtbij kunt bekijken. Hier zijn ook imkerijproducten te koop. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Geïnteresseerd om zelf imker te worden? Schrijf je tijdens de open dag in voor de gratis snuffelstage.

Imkerij ’t Polleke
Wat gaat er aan vooraf tot je het potje honing op tafel hebt staan? Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoe verwijder je een angel nadat je gestoken bent? Op deze en heel veel andere vragen krijg jij een antwoord bij Imkerij ’t Polleke in Heeswijk-Dinther. Want ook deze imkerij doet mee aan de Landelijke Open Imkerijdagen. Vier jaar geleden werd imker Peter van der Pol landelijk bekend als de man met de bijenbaard. Hij liet zich een baard van 30.000 levende bijen aanmeten om extra aandacht voor de honingbij te vragen en mensen te infomeren over het belang van de bij voor onze natuur. Die extra aandacht kwam er in vrijwel alle media. De ‘beroemde’ imker Peter van der Pol is dan ook maar wat blij dat hij tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen iedereen weer mag verwelkomen bij zijn Imkerij ‘t Polleke aan de Jan van den Boomstraat 7 in het buitengebied van Heeswijk-Dinther. Kom jij ook naar deze leuke en leerzame dag voor jong en oud? Zowel zaterdag 9 als zondag 10 juli staat van 10.00 tot 17.00 uur de deur open en de koffie en thee klaar.

Meer informatie is te vinden op www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag. Daar vind je ook het volledige overzicht van alle deelnemende imkers inclusief openingstijden.

Meer berichten