Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De presentatie van het La Vuelta-programma en festivallogo met v.l.n.r. Paul van Puijenbroek, Maarten Sterneberg, No&euml;l Josemans, Marianne van der Sloot, Jan-Henk van Ieperen en Stephan Grilis.</p>

De presentatie van het La Vuelta-programma en festivallogo met v.l.n.r. Paul van Puijenbroek, Maarten Sterneberg, Noël Josemans, Marianne van der Sloot, Jan-Henk van Ieperen en Stephan Grilis.

(Foto: Henk van Esch )

Feest op zaterdag 20 augustus rond komst Spaanse wielerronde

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Op zaterdag 20 augustus start de tweede etappe van La Vuelta in ‘s-Hertogenbosch. Een prachtig feest in de binnenstad, met volop gratis activiteiten op het festivalterrein in de Prins Bernhardstraat. Speciaal voor jou, georganiseerd door tientallen organisaties, samen met de gemeente. “Voor jong en oud, voor liefhebbers van wielrennen, maar ook voor liefhebbers van Spaanse sferen”, aldus sportwethouder Marianne van der Sloot. 

Rond de komst van La Vuelta is het de hele dag volop feest in de Prins Bernardstraat. Deze straat ligt aan het parcours en op het plein wordt het gratis toegankelijke festival gehouden. “Je waant je daar in Spaanse sferen met diverse activiteiten. We hebben er heel bewust een gezinsfestival van gemaakt. Met prachtige activiteiten. Dat bieden we gratis aan, voor iedereen die niet met vakantie is óf kan. We brengen Spanje één dagje (terug) naar Bolduque, en of je nu van muziek, literatuur, sport of kunst houdt, iedereen komt die dag aan z’n of haar trekken”, zo enthousiasmeert de wethouder alvast.

Divers programma

Een blik op het programma bevestigt de diversiteit. Met workshops flamencodansen voor kinderen, diverse optredens en demonstraties, skippyballen-percussie, bewegen met ouderen op duo-fietsen, een Wielerflits, een pumptrack en natuurlijk (Spaans) eten en drinken. Uiteraard is dit ook dé plek om de wielerkoers live te volgen op groot scherm en natuurlijk ontbreekt ook Jumbo Visma niet met hun speciale Academy Truck! Tegenover het festival – in de Toonzaal – maak je kennis met een gratis literair-muzikaal programma, dat ook geschikt is voor mensen die de drukte op het plein buiten minder prettig vinden. Dat programma staat natuurlijk ook in het teken van wielrennen. Te gast zijn de voormalig profwielrenner Peter Winnen en wielerjournalist Edwin Winkels, maar ook The Strava Orchestra en Nederlands bekendste flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, geflankeerd door schilderijen, beelden, projecties en daverende flamenco composities. ’s Avonds zijn er op het festivalterrein nog sfeervolle optredens van onder andere John de Bever en Imca Marina. En waar mogen we Marianne van der Sloot die dag verwachten? “Overal en nergens, denk ik. Het is een dag waarop het overal feest is. Ik denk dat ik mijn eigen kilometers wel ga maken”, zo lacht ze.

Parcours

La Vuelta start in ’s-Hertogenbosch om 13.15 uur nabij de Citadel met een ruim 7 kilometer lange route door de binnenstad, het Paleiskwartier en Veemarktkwartier. Vanaf de Brabanthallen start de wedstrijd en na 183 kilometer – rond 17.00 uur - finishen ze in Utrecht. Het totale peloton bestaat uit een reclamekaravaan en 176 renners (22 ploegen van 8 renners). De karavaan rijdt voor de renners uit en telt zo’n 40 voertuigen. Tussen de staart van de karavaan en de renners zit ongeveer een uur. Hiertussen rijden politie, organisatie en pers. Achter de renners zitten de ploegwagens en pers. De wethouder verduidelijkt. “Tijdens de rit door de Bossche binnenstad is nog geen sprake van een wedstrijd. De snelheid van de wielrenners ligt laag (15 km/h, red.) en het peloton blijft bij elkaar. Dat is prachtig om langs het parcours mee te maken. Door historische straten, langs volle terrasjes en meegenomen klapstoeltjes op de stoepen langs het parcours. Drankje erbij en typisch zo’n moment om heerlijk met familie, kids of vrienden te genieten van een internationale wielerkermis.”

Wil je alles weten?

De organisatie heeft nu al enkele tips. Kom 20 augustus met het openbaar vervoer of de fiets naar de binnenstad. Alle fietsstallingen zijn gratis. Wandelend blijft de binnenstad goed bereikbaar en toegankelijk. Tussen 11.00 uur en 14.00 uur is de weg van het parcours afgesloten. Dit gebeurt geleidelijk. Ook buiten het parcours kom je tijdelijke wegafsluitingen tegen. Op diverse plekken zijn daarom oversteekplaatsen. Onder begeleiding van verkeersregelaars steek je dan veilig over. Wanneer alles voorbij is gereden, wordt direct gestart met de afbouw. Hierna wordt de weg weer vrijgegeven. “We houden de stad zo bereikbaar mogelijk. Een uitdaging met zo’n groots evenement, maar de stad is wel wat gewend sinds de Tour de France in 1996 en het Jeroen Boschjaar in 2016”, zo besluit een zichtbaar trotse wethouder.

Wil je alles weten over de wielerkoers, de bereikbaarheid en het festival in ’s-Hertogenbosch? Kijk dan op www.visitdenbosch.nl/lavueltaholanda.


Meer berichten