Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Ga deze zomer op pad met in Den Bosch en ontdek het verhaal van de Bossche Barbara Disquis.</p>

Ga deze zomer op pad met in Den Bosch en ontdek het verhaal van de Bossche Barbara Disquis.

Unieke audiotour en stadswandeling voor jong én oud!

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Ontdek het verhaal van de eigenzinnige en krachtige Bossche Barbara Disquis uit de 15e eeuw met de nieuwe Bossche stadswandeling. ‘Mijn lieven dochter’ is een theatrale audiotour voor jong en oud met een uniek verhaal, bekende stemmen en bijzondere geluiden. De wandeling is de hele zomer gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Wandel door Den Bosch, scan de QR codes en ontdek het verhaal.

De zelfverzekerde Barbara Disquis werd geboren in 1482 in Den Bosch. Barbara is sterk, zelfverzekerd en komt in opstand tegen de middeleeuwse verwachtingen en gewoontes. Dit tijdloze verhaal van de tegendraadse Barbara Disquis vormt de inspiratie voor de audiotour ‘Mijn lieven dochter’, een theatraal en modern hoorspel over sterke meiden van toen en nu in het historische Den Bosch. Er is een audiotour voor volwassenen en een audiotour speciaal voor kinderen (4+). 

QR-codes

De stadswandeling voert je door de historische Bossche binnenstad. Op acht verschillende plekken in de stad tref je herkenbare QR-codes aan. Door de code te scannen openbaart zich de route langs belangrijke plekken waar het leven van Barbara zich vijf eeuwen geleden heeft voltrok;ken. Het enige wat je voor deze stadswandeling nodig hebt, is een mobiele telefoon met internetverbinding en een koptelefoon of oortjes.

Over Barbara Disquis

In het middeleeuwse Zwanenbroedershuis, gelegen aan de Hinthamerstraat, hangt een klein schilderij van een meisje dat de bezoeker zelfverzekerd aankijkt: Barbara Disquis. Het zelfverzekerde meisje werd in 1482 geboren nadat keizer Maximiliaan van Oostenrijk een bezoek bracht aan Den Bosch en daar een avontuurtje beleefde met weduwe Disquis.

Eigenzinnig en krachtig

Als Barbara zestien jaar is, moet ze trouwen. Maar de jonge vrouw komt in opstand en trekt zich terug in het klooster in ‘s-Hertogenbosch. Ze zoekt troost in het geloof. Hier wordt ze vergezeld door verschillende adellijke dames en bij hen zal ze de rest van haar leven verblijven.

Vanuit het klooster speelt ze een belangrijke rol in het leven van haar familieleden. Eigenzinnig en krachtig komt Barbara Disquis in verzet tegen de middeleeuwse verwachtingen en gewoonten. Ze is haar tijd ver vooruit, en als vrijgevochten vrouw is ze niet bang om voor zichzelf op te komen.

Bekende acteurs

Barbara Disquis, keizer Maximiliaan van Oostenrijk en andere belangrijke figuren uit het verhaal komen tot leven wanneer je door de Bossche binnenstad loopt. De theatrale stadswandeling wordt ingesproken door verschillende bekende acteurs en actrices. Onder andere Loes Luca, bekend van ‘Ja Zuster, Nee Zuster’, ‘Mi Vida’ en ‘Huisvrouwen bestaan niet’, Paul Hoes uit ‘Pluk van de Petteflet’ en ‘Grijpstra en de Gier’ en Jolijn Henneman, bekend van de filmreeks ‘Misfit’, hoor je voorbij komen. Ook voor de burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers is een kleine rol weggelegd. Alle stemmen samen vormen een interactief verhaal met de welkome dosis humor.

Meer informatie

Theater aan de Parade en Paleis voor de Volksvlijt presenteren de Bossche stadswandeling ‘Mijn lieven dochter’, geproduceerd door Vincent van den Elshout met teksten van Don Duyns en muziek van Jacques Noyons. Meer info vind je op theateraandeparade.nl/stadswandeling.

Meer berichten