Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De nieuwe tramhalte is een plek om stil te staan bij het moment en je af te vragen waar je vandaan komt en waar je heen gaat. Het monument is volledig gebouwd van circulair hout.&nbsp;</p>

De nieuwe tramhalte is een plek om stil te staan bij het moment en je af te vragen waar je vandaan komt en waar je heen gaat. Het monument is volledig gebouwd van circulair hout. 

(Foto: Matthijs Bosman)

De Tramkade heeft nu eindelijk een tramhalte

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Afgelopen week verscheen bij De Mengfabriek aan de Diezekade een tramhalte. Een ‘monument voor wat niet is gebeurd’ van kunstenaar Matthijs Bosman.

Met een eenvoudige maar doeltreffende weergave op de plattegrond van het denkbeeldige netwerk wijst Bosman de bezoeker op het hier en nu. Een moment van keuzes volgens hem; gaan we verder op het oude spoor? Of nemen we een nieuwe route? De locatie is niet toevallig gekozen, een plek die naar verwachting deze zomer weer druk bezocht zal worden. Een krachtige, volle Tramkade die een stoere vorm van ontspanning biedt in een stad waar dat niet vanzelfsprekend is. Er gebeurt ontzettend veel op visueel gebied. Een kraan met een hotelkamer, restanten van de industriële activiteit, terrassen, makers, skaters, immense beschilderde silo’s, bootverhuur en bierbrouwers. 

Reflectie

In die veelheid aan afleiding mist Bosman zelf een plek die reflectie mogelijk maakt. Een kade is in zijn ogen toch ook een plek om te mijmeren en naar het voorbijtrekkende water te staren terwijl je je realiseert dat wij nooit twee keer in dezelfde rivier stappen bijvoorbeeld. Een plek om stil te staan bij het moment en je af te vragen waar je vandaan komt en waar je heen gaat. Zodoende zou je het ‘de halte van de Tramkade’ kunnen noemen.

Onverwacht cadeau

De Tramkade is ogenschijnlijk een jaar stil geweest, maar heropent nu net als de rest van de samenleving de deuren. Wat een immense, tegennatuurlijke, terugtrekkende beweging heeft de samenleving moeten maken! Was die verstilling alleen maar een straf? Van veel mensen hoort Matthijs van niet. Projecten kwamen af, agenda’s normaliseerden, gezinnen waren weer eens samen thuis. Tussen alles wat we misten en verloren, kwam voor velen de rust toch als een onverwacht cadeau. 

Datgene wat ‘er niet is’

Een onderwerp dat vaak terugkomt in zijn projecten is datgene wat ‘er niet is’. Aan de N617 maakte de kunstenaar een wachtend openluchttheater - Theater La Damoiselle - waar veelbelovende rekwisieten wachten op de herdenking van het 400-jarig jubileum van het beleg van Den Bosch in 1629. Bosman hoopt dat bezoekers de tijd zullen nemen om nu eens niet bij een historische gebeurtenis stil te staan, maar juist te denken aan wat er níet is gebeurd en wat we nu werkelijk hebben gemist.

Kunstfestival

Het werk van Bosman maakt onderdeel uit van RE_NATURE. Dit kunstfestival in Den Bosch vindt plaats van 4 tot en met 28 oktober. Meer info: www.re-nature.org.

Meer berichten