Schrijfster, theatermaker en actrice Nhung Dam liep afgelopen jaar zoveel kilometers, dat ze helemaal van Amsterdam naar Sicilië had kunnen lopen. (Foto: Imke Panhuijzen)
Schrijfster, theatermaker en actrice Nhung Dam liep afgelopen jaar zoveel kilometers, dat ze helemaal van Amsterdam naar Sicilië had kunnen lopen. (Foto: Imke Panhuijzen) Foto: Imke Panhuijzen

Nhung Dam met breekbare, goudeerlijke taferelen in PERRON-3

Kunst en cultuur 163 keer gelezen

ROSMALEN | Nhung Dam - schrijfster, theatermaker en actrice - liep het afgelopen jaar elke dag. Met het aantal afgelegde kilometers zou ze op Sicilië aangekomen kunnen zijn, al heeft ze in werkelijkheid Amsterdam niet verlaten. Maar zoals Confucius zei: ‘de weg zelf is je bestemming’.

Onderweg kan het namelijk dat je een ander mens wordt. En je opnieuw kennis moet maken met jezelf. Hoe beangstigend deze reis ook is, jezelf verstoppen is geen optie. Op dinsdag 19 oktober komt Nhung Dam naar PERRON-3 met haar eigenzinnige toneelvoorstelling ‘3 miljoen voetstappen naar Sicilië’, over zoeken naar geluk, over leven, over onmacht en over schoonheid. Met breekbare, goudeerlijke taferelen die tegelijkertijd intens grappig en onnoemlijk pijnlijk zijn.

Coronawandelingen

Wat brengt het leven je in tijden van corona? Het kan behoorlijk confronterend zijn als het leven zoals je dat kende volledig op zijn kop staat. Zeker voor een theatermaker als Nhung was de afgelopen tijd er één vol onzekerheden en onmogelijkheden. Maar Dam laat zich niet kennen. Tijdens haar dagelijkse coronawandelingen herontdekt ze de schoonheid van het alledaagse. Weilanden vol koolzaad, wolken die voorbijdrijven, broedende vogels en rabarberjam bij de boer; een wereld die ze normaal nauwelijks opmerkte, zorgt nu voor geborgenheid en troost.

Grappig en optimistisch

Maar verwacht geen superromantisch verhaal over de natuur, eerder een eigenzinnige toneelvoorstelling over zoeken naar geluk, over het leven, onmacht en schoonheid. En over de liefde, natuurlijk. Ondanks alles is ‘3 miljoen voetstappen naar Sicilie¨’ verbazend grappig en optimistisch. “Achter alle negatieve dingen klinkt de boodschap door: we redden het wel,” aldus Haarlems Dagblad. Het is een hoopgevende ode aan de fantasie, vol lichtheid en humor. Nhung neemt het spel voor haar rekening, Koos Terpstra verzorgt de regie. De tekst schreven de twee samen.

In mooi klein spel weet Dam liefde, schaamte en woede in hetzelfde moment te leggen. […] Er ligt een dun laagje zelfkritiek op het personage, een schild waar Dam op de mooiste momenten ineens doorheen breekt.” – Theaterkant

Over Nhung Dam

Nhung Dam (Groningen, 1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze werkt als theatermaker, actrice en schrijver. Nhung speelde bij diverse toneelgezelschappen en is regelmatig te zien in tv-series en films zoals ‘Dummie de Mummie’ en ‘Flikken Maastricht’. Ook verscheen in 2017 haar debuutroman ‘Duizend vaders’, “Duister, magisch en waanzinnig. Een welkome nieuwe stem”, aldus De Volkskrant.

Over Koos Terpstra

Samen met Dam schreef regisseur Koos Terpstra een prachtige tekst, waarin treffende observaties en poëtische taal onverwacht uitmonden in banale anekdotes en lekker schaamteloze emoties. Koos werkte bij verschillende toneelgezelschappen en was jarenlang artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zijn stukken werden vertaald in het Duits, Engels, Frans en Zweeds. In februari 2020 kwam zijn roman Het Eiland uit bij Ambo Anthos.

Praktische informatie

De voorstelling ‘3 miljoen voetstappen naar Sicilië’ zie je op dinsdag 19 oktober in PERRON-3. Meer informatie en tickets vind je op theateraandeparade.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant