Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Open Monumentendag op zaterdag 11 en zondag 12 september.</p>

Open Monumentendag op zaterdag 11 en zondag 12 september.

(Foto: )

Speciale wandelroutes tijdens Open Monumentendag 2021

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats, één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Duizenden monumenten openen dan gratis hun deuren voor publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. 

Den Bosch focust deze editie op speciale wandelroutes die verbonden zijn met de rijke geschiedenis van de stad. Tijdens deze wandelroutes ontdek je monumenten die onbekende verhalen vertellen over de stad.

Wandelroute ‘Geloof jij ‘t?’

Tijdens deze bijzondere wandelroute kom je langs religieus erfgoed. Het thema ‘inclusie’ komt terug in de diverse monumenten zoals de Sint-Cathrien kerk en de synagoge aan de Prins Bernardstraat. De monumenten op deze route zijn geopend voor publiek. Wat vind jij van de verschillende religieuze bouwstijlen?

Provinciehuis Noord-Brabant

De imposante toren van het Brabantse provinciehuis is tot ver in de omtrek te zien. Het gebouw dat ontworpen is door architect H. Maaskant zit vol verassingen, zoals het interieur, de kunst en niet te vergeten het uitzicht op de 21e etage. Ga ook eens kijken in de controle bunker, een overblijfsel van de koude oorlog.

De Sint Jans kathedraal

Het meest bekende religieuze monument van de stad is gebouwd tussen de 14e en de vroege 16e eeuw. De Sint-Jan is de belangrijkste Mariabedevaartskerk van Nederland. Het genadebeeld van de Zoete Lieve Vrouw wordt jaarlijks door duizenden pelgrims bezocht. Vanwege haar rijke historie en beeldbepalend karakter geldt de St. Jan als meest bepalende R.K. Kerk van Nederland.

Bezoekregels Covid-19

Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt. Kijk op openmonumentendag.nl voor een overzicht van de regels.

Nederland Monumentenland

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in Nederland de deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland samen met lokale comités. Met dit evenement willen zij de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Meer berichten