Veel kunstenaars, ontwerpers en podia reageren op het gevoel dat er nu iets moet gebeuren en bij deze uitdaging kunnen we wel wat inspiratie gebruiken.” aldus Imke Ruigrok artistiek directeur van RE_NATURE festival in Den Bosch.
Veel kunstenaars, ontwerpers en podia reageren op het gevoel dat er nu iets moet gebeuren en bij deze uitdaging kunnen we wel wat inspiratie gebruiken.” aldus Imke Ruigrok artistiek directeur van RE_NATURE festival in Den Bosch. Foto: Jaap Scheeren

Festivals en cultuurpodia in heel Nederland zetten klimaat op de agenda

Kunst en cultuur 282 keer gelezen

DEN BOSCH | Dit najaar presenteren cultuurpodia in heel Nederland festivals en tentoonstellingen over klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Na een zomer met bosbranden, overstromingen en een alarmerend IPCC rapport reageren kunstenaars, muzikanten, ontwerpers en theatermakers op deze ontwikkelingen met een urgent en gevarieerd programma. Zo ook het RE_NATURE Festival dat van 8 tot en met 31 oktober in Den Bosch wordt gehouden. 

“We staan op een kruispunt in de geschiedenis. Willen we de klimaattransitie mogelijk maken, dan is een radicaal andere manieren van samenwerken, consumeren en produceren essentieel. Veel kunstenaars, ontwerpers en podia reageren op het gevoel dat er nu iets moet gebeuren en bij deze uitdaging kunnen we wel wat inspiratie gebruiken.” aldus Imke Ruigrok artistiek directeur van RE_NATURE festival in Den Bosch.

Duidelijke rol voor cultuur

Matthea de Jong directeur van Tolhuistuin waar in oktober het Warming Up Festival plaatsvindt, ziet een duidelijke rol voor cultuur: “De cultuursector brengt mensen samen en weet als geen ander het publiek in het hart te raken met muziek, verhalen en beelden. En dat is nodig om dit thema dat voor veel mensen abstract voelt, invoelbaar en bespreekbaar te maken. Dat gaat niet alleen over smeltende ijsbergen maar ook over sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.”

Verbeelding nodig

Melih Gencboyaci van Theater Rotterdam stelt: “We hebben verbeelding nodig om op nieuwe ideeën te komen. Klimaatverandering is zo’n grote ontwikkeling, dat we dit gesprek met een bredere groep mensen moeten voeren. Die kunnen we betrekken vanuit een breed scala aan artistieke verhalen.”

Oerol

Marin de Boer curator Oerol: “We hebben meer dan ooit de kunst nodig om ons te confronteren met onze eigen toekomstbeelden. Oerol wil platform bieden voor het ontwikkelen van nieuwe handelingsperspectieven voor een leefbare planeet.”

Alle initiatieven zijn onafhankelijk georganiseerd, maar delen dezelfde zorgen over de klimaatcrisis, de gevolgen die het heeft voor vrede, veiligheid en voedselzekerheid en komen voort uit het gevoel voor urgentie om nu in actie te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant