Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Inmiddels hebben 25 vrijwilligers al 148 seinvlaggen genaaid voor de Seinrite Sluis0. Op de foto Elise Swietkowia &nbsp;(Bij Katrien), Marij Gravestein (projectco&ouml;rdinator) en Wies van Aken (buurtbewoner). (Foto: Peter Ekels)&nbsp;</p>

Inmiddels hebben 25 vrijwilligers al 148 seinvlaggen genaaid voor de Seinrite Sluis0. Op de foto Elise Swietkowia  (Bij Katrien), Marij Gravestein (projectcoördinator) en Wies van Aken (buurtbewoner). (Foto: Peter Ekels) 

(Foto: Peter Ekel)

Wild wapperende vlaggen bij sleuteloverdracht seinhuisjes

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Zeven veelzeggende vlaggen. Ze vormen het woord vaarwel, in de taal van het water. Er wappert een uitroepteken achter, want dit is geen dertien-in-een-dozijn afscheid. Na vijf jaar eindigt de periode van creatief gebruik van de twee sluishuisjes bij Sluis 0 in de Zuid-Willemsvaart. Zwaai je mee op zondag 19 september om 16.00 uur tijdens de officiële sleuteloverdracht aan wethouder Mike van der Geld.

Deze zomer zal je extra levendigheid rond Sluis 0 in Den Bosch zijn opgevallen. Je hoort er zigzaggen en ratelen. Niet van zwalkende schepen en losgeslagen kettingen, maar van naaimachines. Want de sluishuisjes zijn tijdelijk veranderd in naaiateliers, waar buurtbewoners, brugwachtervrienden en andere stuurlui wekenlang talloze seinvlaggen maken. Met deze kleurige signaaldoeken worden tijdens ‘Seinrite Sluis 0’ de vijf jaren uitgezwaaid waarin Stichting Weeshuisjes zich over de brugwachterruimtes aan weerszijden van de sluis ontfermde. Seinrite heet dit adieu, dat onafwendbaar is nu de ingrijpende verbouwing van Sluis 0 nadert.

Tranen deppen met je seinvlag mag. Maar laat hem vooral wild wapperen, zoals ook Stichting Weeshuisjes de afgelopen jaren een storm van verbondenheid ontketende. Sinds zomer 2016 hebben talloze vrijwilligers de oude brugwachtershuisjes sociaal en cultureel leven ingeblazen. Zo zijn vele honderden mensen in elkaars vaarwater verenigd. 

Brugwachtershuisje

Ter geruststelling: het brugwachtershuisje bij de Orthenburg, waarin Camping Koffietent is gevestigd, blijft in gebruik! Zij vieren ditzelfde weekend ook Buurtcamping Zuid-Willemspark met activiteiten voor de buurt en zijn in groten getale aanwezig bij Seinrite Sluis 0.
Tijdens het hele weekend van ‘Seinrite Sluis 0’ zullen vendels en vlaggen de gevels van panden langs de Zuid-Willemsvaart opvrolijken. Wat ze vertellen? Haal een gratis seinvlagalfabet bij een van de brugwachtershuisjes! Kinderen kunnen zo ook nog een ijsje verdienen bij Camping Koffietent.

Performance Bart van Dongen

Zet niet alleen je ogen maar ook je oren op scherp. Want de Bossche componist Bart van Dongen, die eerder het muziekstuk ‘De Man, de Vlag en de Zanger’ schreef, geeft elke seinvlag zijn eigen klank en kleur. Tijdens het afscheid op zondag 19 september geeft hij om 16.00 uur een gratis performance met trompettist Jeroen Doomernik en leerlingen van de Vooropleiding Hedendaagse Dans.

Buurtbewoners en alle mensen die zich in de afgelopen vijf jaar actief hebben ingezet voor een Bosch brugwachtershuisje kunnen speciale tickets bestellen voor een feestelijke zitborrel na afloop van de Seinrite. Dat kan op www.bosschebrugwachtershuisjes.nl.

Lezing met excursie

Imke van Dillen, grondlegger van Stichting Weeshuisjes, geeft zowel op zaterdag 18 als zondag 19 september van 10.00 tot 12.00 uur een gratis lezing over de verbindende kracht van brugwachtershuisjes. Na afloop gidst ze belangstellenden langs de drie locaties, inclusief anekdotes, toekomstdromen een hapje en een drankje. Meld je aan voor deze gratis excursie op www.bosschebrugwachtershuisjes.nl.

Sociaal geluk in kleine huisjes

Als de binnenstedelijke Zuid-Willemsvaart in inkt zou veranderen, dan zou het te weinig zijn om alle ontmoetingen, gesprekken en belevenissen in en om de sluishuisjes te beschrijven. Een troost: de mooiste verhalen en beelden stromen samen in het boek ‘Sociaal geluk in kleine huisjes.’ Het boek is in wording. Doneer via https://donorbox.org/boek 15 euro aan Stichting Weeshuisjes en je krijgt het boek met harde kaft voor 1 december cadeau.

Kijk voor meer informatie op www.bosschebrugwachtershuisjes.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de verschillende activiteiten.

Meer berichten