Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>&lsquo;Het Zwarte Raam&rsquo; is een muzikale theatervoorstelling over de klimaatcatastrofe. (Foto: Anouk van Kalmthout)</p>

‘Het Zwarte Raam’ is een muzikale theatervoorstelling over de klimaatcatastrofe. (Foto: Anouk van Kalmthout)

(Foto: Melle Kosterman | Theater aan de Parade)

Een muzikale theatervoorstelling over klimaat en onwetendheid

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Een kale vlakte herbergt een enkel huis waarin een man en een vrouw (en een driekoppig orkest) de dagen doorbrengen. Buiten raast een klimaatcatastrofe voort, maar de vrouw weet van niets.

De muzikale theatervoorstelling ‘Het Zwarte Raam’ van Orkater beschrijft één van de meest drukkende wereldproblemen die de samenleving op dit moment ondervindt en de menselijke onmacht die daarmee samengaat. Wat kunnen we doen? Wat als we niks doen? En wat als we van niks weten? De voorstelling ‘Het Zwarte Raam’ van Orkater is op donderdag 30 september te zien in HAL8 – Brabanthallen.

Over de voorstelling

Een vrouw schrijft een boek voor de openhaard terwijl haar man een dappere poging doet om de wereld te redden. Ooit stond de kale vlakte waarop het stel woont vol met bomen, maar een blik uit het raam laat zien dat de klimaatcatastrofe flink heeft huisgehouden. Uit liefde voor zijn vrouw verzwijgt de man de werkelijke situatie. Vergezeld door het driekoppige orkest in de woonkamer dansen ze samen op de warme klanken van de muziek, maar langzaam lopen de spanningen op. Achterdocht krijgt uiteindelijk de overhand en de vrouw doet vervolgens verwoede pogingen om te achterhalen wat haar man verborgen houdt.

Wat doet de klimaatcrisis met ons?

In ‘Het Zwarte Raam’ zijn twee maatschappelijke thema’s met elkaar verweven. De klimaatcrisis en de mentale gevolgen voor de mens. Componist, schrijver en onderzoeker Micha Hamel kiest er samen met theatergezelschap Orkater voor om de ernst van de situatie achterwege te laten, maar juist uit te lichten wat deze wereldwijde crisis betekent voor onze emoties, verlangens en gedachten.

Muziek en theater

“Het Zwarte Raam’ wordt een poëtisch weefsel van muziek en taal, een sprookjesachtig verhaal over de laatste twee mensen op aarde, een soort omgekeerde Adam en Eva. Een warmbloedige voorstelling, vol muziek, humor en slapstick. Een lekker somber verhaal”, aldus Micha Hamel. Voor deze muziektheatervoorstelling schreef de componist zowel de tekst als de muziek. Zijn muzikale kennis is het uitgangspunt van de voorstelling, en komt regelmatig terug in een dominante rol, een vlaag van herkenning of een speelse dubbelzinnigheid.

Alleskunner Micha Hamel

Micha Hamel is schrijver, componist en onderzoeker. Zijn concertmuziek werd uitgevoerd door vrijwel alle belangrijke Nederlandse orkesten en ensembles. Hij schreef dichtbundels, waarvan er één werd bekroond met de Jan Campertprijs. Micha componeerde muziek voor dans en theater en maakte voor de Reisopera de tragische operette ‘Snow White’. Daarnaast werkt Hamel als onderzoeker en docent aan de hogeschool Codarts, hier onderzoekt hij nieuwe manieren om het publiek te betrekken bij klassieke muziek.

Praktische informatie

Theater aan de Parade presenteert ‘Het Zwarte Raam’ van Orkater op donderdag 30 september om 20.00 uur in HAL8 – Brabanthallen. Kijk voor aanvullende informatie en kaartverkoop op de website: theateraandeparade.nl.  

Meer berichten