Hoofdgast tijdens de tweede editie van het Jacob van Eyck Festival - dat van 14 tot en met 17 oktober wordt gehouden in Heusden en Den Bosch - is topblokfluitiste Lucie Horsch.
Hoofdgast tijdens de tweede editie van het Jacob van Eyck Festival - dat van 14 tot en met 17 oktober wordt gehouden in Heusden en Den Bosch - is topblokfluitiste Lucie Horsch. Foto: Dana van Leeuwen

Jacob van Eyck Festival slaat haar vleugels uit naar Den Bosch

Kunst en cultuur 329 keer gelezen

DEN BOSCH | Na een uiterst succesvolle eerste editie in 2018 krijgt het Jacob van Eyck Festival een vervolg. Van 14 tot en met 17 oktober gonst Heusden weer van blokfluit- en beiaardmuziek, geïnspireerd door de beroemdste bewoner die het stadje heeft voortgebracht: componist Jacob van Eyck. En dankzij een vruchtbare samenwerking met de Bossche Beiaardstichting, met een serie beiaardconcerten vanuit de Sint-Janstoren en het Bossche Stadhuis.

De blinde jonkheer Jacob van Eyck (circa 1590-1657) deed baanbrekend werk in de ontwikkeling van het klokkenspel, maar werd vooral bekend door zijn virtuoze werk voor solo blokfluit: Der Fluyten Lust-Hof, door kenners geroemd en tegelijk gevreesd vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Jacob van Eyck werd hoogstwaarschijnlijk in Heusden geboren, maar zijn wortels lagen in Den Bosch: zijn voorvaderen van beide kanten waren prominente Bosschenaren. Niet vreemd dus dat het festival nu in beide steden actief wordt.

Lucie Horsch

Hoofdgast van het festival is blokfluitiste Lucie Horsch - winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020 - die inmiddels de wereld verovert met haar virtuoze spel. Met haar ensemble speelt ze op zaterdagavond 16 oktober het hoofdconcert van het festival met een programma dat niet alleen Van Eyck’s muziek laat horen, maar ook hoe die doorklinkt in het werk van andere grote componisten door heel Europa. Zondag 17 oktober keert Horsch terug op de Heusdense planken met een masterclass voor jong blokfluittalent.

Joost van Balkom

De officiële opening van het festival wordt gedaan door maar liefst 200 schoolkinderen van de basisscholen JPS en De Dromenvanger. Onder begeleiding van de Bossche stadsbeiaardier Joost van Balkom en muziekdocent Rias Baarda (ukelele) presenteren zij het project ‘Hemelse Tonen’, waaraan ze in de voorafgaande weken op school hebben gewerkt.

Muzikale marathons

Het festivalprogramma wordt ingesloten door twee muzikale marathons. Als opmaat voor het festival spelen op donderdagavond 14 oktober vier leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool drieënhalf uur lang werken, improvisaties en bewerkingen van Jacob van Eyck’s muziek, afgewisseld met werk van zijn tijdgenoten en navolgers.

Het festivalweekend wordt afgesloten met een Van Eyck marathon voor blokfluit. In de openlucht van de Heusdense Gouverneurstuin spelen jonge blokfluittalenten het gehele oeuvre van Jacob van Eyck. Bezoekers kunnen vrij in- en uitlopen.

Hommage

In opdracht van de Bossche Beiaardstichting schreef de bekende componist Daan Manneke een hommage aan Jacob van Eyck met als titel ‘Wat zalmen op den avond doen’. Het werk gaat op vrijdagmiddag 15 oktober in première tijdens een beiaardrecital door Joost van Balkom op de machtige Sint-Jansbeiaard in Den Bosch. Voor bezoekers is een luisterplaats ingericht in de tuin van de plebanie (naast de Sint-Jan).

Carrousel

Een ander uniek programmaonderdeel is een carrousel waarin vier topbeiaardiers uit Nederland en België roulerend, maar steeds gelijktijdig, vier beiaarden bespelen: de Sint-Jan, het Bossche en het Heusdense stadhuis en de Sint-Lambertus in Drunen. Het resulteert in maar liefst 16 beiaardconcerten met de mooiste werken van en bewerkingen van Van Eyck, zijn tijdgenoten en navolgers.

Workshops

Of je nu zelf een instrument bespeelt of niet, in twee workshops op zaterdag 16 oktober geeft Beiaardier Joost van Balkom je de kans om zelf op en echte beiaard te spelen en neemt hij je mee in de mysterieuze wereld van dit oer-Nederlandse instrument. De workshops zijn vrij toegankelijk, reserveren is niet nodig.

Meer informatie en kaartverkoop: www.jacobvaneyckfestival.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant