Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p><em>Oscar Schrover (rechts) met kunstenaar Harry van Berlo bij het atelier van kunstenaar Shirley Welten, Ateliergebouw Nova Zembla. Beide kunstenaars nemen deel aan de Atelierroute 2021.</em></p>

Oscar Schrover (rechts) met kunstenaar Harry van Berlo bij het atelier van kunstenaar Shirley Welten, Ateliergebouw Nova Zembla. Beide kunstenaars nemen deel aan de Atelierroute 2021.

(Foto: Sylvy van Bochove)

Atelierroute Den Bosch 2021 met als thema ‘Kijk hier kunst!’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | In het weekend van 16 en 17 oktober vindt de 14e editie van Atelierroute Den Bosch plaats. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met 81 professionele kunstenaars in de hele gemeente onder het motto ‘Kijk hier kunst!’.

“Deze 14e editie van de tweejaarlijkse atelierroute in de gemeente ‘s-Hertogenbosch voelt bijzonder. Omdat we het lang hebben moeten stellen zonder directe ontmoeting en nabijheid van kunst en kunstenaars”, vertelt Oscar Schrover, voorzitter van de organiserende Stichting STOK (Stedelijke Overleg Kunstenaars): “We zijn blij dat er weer meer mogelijk is. Den Bosch als ‘Cultuurstad van het Zuiden’ leeft daardoor weer op.”

Uitgelezen kans

Op 16 en 17 oktober laten niet minder dan 81 kunstenaars hun werk zien. Jonge kunstenaars die aan het begin van hun loopbaan staan, maar ook oudere kunstenaars die al naam hebben gemaakt, zoals Arjan van Arendonk. Hij ziet de atelierroute als een uitgelezen kans: “Ik heb gemerkt dat voor veel mensen de drempel om een galerie binnen te lopen te hoog is. En veel mensen kennen weliswaar mijn werk, maar ze kennen mij niet. Dankzij de atelierroute kan ik op een informele manier mijn atelier openstellen.”

Kijkje in de keuken

Roos Terra, die net als Van Arendonk een atelier in de Willem Twee heeft, onderstreept het belang van de atelierroute als podium. “Het is een perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en ze kennis te laten maken met mijn werk. En het is ook bij uitstek een gelegenheid om oude bekenden weer te zien.”
Kunstenaar Shirley Welten, die vanuit een atelier in Nova Zembla in de St. Jozefstraat werkt, is het daar volmondig mee eens: “De bezoeker krijgt tijdens de atelierroute een kijkje in de keuken. Elk atelier vertegenwoordigd een andere wereld. En voor mij als kunstenaar krijgt het publiek dan ook een gezicht.”

Eindelijk weer atelierroute

Het was er bijna niet van gekomen. Maar het bestuur van STOK vond het belangrijk de atelierroute dit jaar toch door te laten gaan. Yvonne Tolman, projectmanager atelierroute, vertelt: “We hebben deze 14e editie in 2020 moeten annuleren en in 2021 al twee keer verplaatst vanwege Covid-19. Maar nu gaan de deuren van de ateliers eindelijk weer open.” 

Tijdelijke expositieruimtes

De deelnemende kunstenaars tonen hun werk in particuliere ateliers, in woningen, lokalen, oude scholen en fabrieken. Maar niet alle kunstenaars in de stad zijn van de partij. Sommigen omdat ze geen eigen atelier hebben. Deze atelierroute laat dan ook zien dat het belangrijk is expositiemogelijkheden te realiseren voor kunstenaars. Daarvoor blijft STOK samenwerking zoeken met eigenaren van geschikte locaties om tijdelijke expositieruimtes in te richten als noodzakelijke aanvulling op het bestaande aanbod. 

Nieuwe kunst(project)ruimte

De zoektocht naar voldoende geschikte en betaalbare expositieruimtes voor kunstenaars is nog niet afgerond. Wel heeft STOK inmiddels de nieuwe kunst(project)ruimte in de Jamfabriek (NV BIM) in gebruik genomen. Daar geeft STOK een nieuwe impuls aan het eigen programma met als uitgangspunten verjonging, verbreding en verdieping. 

De atelierroute krant 2021

Voor deze atelierroute is een speciale krant gemaakt: ‘de atelierroute krant 2021’. Deze is gratis verkrijgbaar. Hierin staat onder andere een kaart met alle atelieradressen en van iedere kunstenaar is ook een werk en aanvullende info opgenomen.

Coronamaatregelen

Schrover wijst er tenslotte nog op dat hoewel de coronamaatregelen zijn versoepeld, de organisatie toch vraagt om de wensen van de kunstenaars te respecteren wanneer men een atelier bezoekt: “Neem de hygiëne maatregelen in acht, pas op u zelf en houd rekening met de gezondheid van anderen. Dan kunnen we ook dit jaar er met elkaar weer een mooi weekend van maken.”

Meer berichten