Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>In &lsquo;Je kunt me gerust een geheim vertellen&rsquo; vertolkt actrice Juul Vrijdag een dubbelrol. De voorstelling gaat op vrijdag 22 oktober in premi&egrave;re in de Verkadefabriek in Den Bosch.</p>

In ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ vertolkt actrice Juul Vrijdag een dubbelrol. De voorstelling gaat op vrijdag 22 oktober in première in de Verkadefabriek in Den Bosch.

(Foto: Karin Jonkers)

Matzer Theaterproducties maakt op nieuwe manier theater

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | De nieuwe voorstelling ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ van Matzer gaat over omgaan met dementie. Een vraagstuk dat zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers bezighoudt. Matzer maakte er meer dan alleen een voorstelling van. Organisaties en mensen die er zelf mee te maken hebben, worden er als partners bij betrokken. Artistiek leider Madeleine Matzer en zakelijk leider Agnes Bolwiender vertellen over deze werkwijze.

door Monique van de Wijdeven

Wat beleef je als toeschouwer van de voorstelling?
In ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ speelt actrice Juul Vrijdag zowel de rol van dementerende moeder als die van de zoekende dochter. Muzikale begeleiding komt van Helge Slikker. Matzer speelt met deze voorstelling bij zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties en in theaters. “We spelen nooit alléen de voorstelling. Er is altijd een nagesprek met het publiek en ons als makers. Daarin praten we over wat de voorstelling met je doet en welke ervaringen je hebt met dementie. We bieden ook workshops aan en maken een publicatie over hoe je kunt omgaan met iemand met dementie.”

Is dit een heel andere werkwijze?
“Publiek heeft door zo’n nagesprek echt contact met de theatermakers, en vice versa. Dat gebeurt meestal niet, maar is erg waardevol. We spelen deze voorstelling voor theaterpubliek, maar ook voor een ander publiek dan wat we normaal hebben. Doordat we verbinding zoeken met lokale organisaties en initiatieven rond dit thema, zoals Van Neynsel, VGZ en mantelzorgorganisaties, heb je vooraf al draagvlak voor je project. Zij nodigen namelijk mensen uit vanuit hun netwerk, voor wie het interessant is. Zo heb je ook bezoekers die niet gewend zijn om naar theater te gaan.”

Jullie krijgen subsidie vanuit fonds Landelijk Onderscheidend. Waarom past het project hierbij?
“Er zijn landelijk maar weinig gezelschappen die voorstellingen maken waarbij je vooraf je doelgroep al betrekt en zo’n divers publiek bereikt. Met ‘Matzer in Bedrijf’, waarmee we eerder een aanvraag deden bij de Cultuurfondsen, ontwikkelden we deze werkwijze. ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ is daar een eerste proeve van. Het bewijst het succes van de eerste aanvraag. De uitvoering in Den Bosch is weer een proeftuin voor de rest van Nederland. We zijn al met diverse steden in gesprek om deze voorstelling ook daar uit te rollen in samenwerking natuurlijk met maatschappelijke partijen.”
Heeft dit project de financiële kant van de organisatie ook beïnvloed?
“De dynamiek qua planning is anders. Je bent niet meer gebonden aan het theaterseizoen, waarbij je een voorstelling een periode speelt en daarna iets nieuws maakt. We kunnen dit project op meerdere soorten locaties neerzetten, ook op aanvraag en na dit seizoen. Zorginstellingen werken met ons samen en financieren soms vanuit hun scholingsbudget. Dit maakt ons onafhankelijker van landelijke subsidies.”

Welk effect heeft het project op bezoekers?
“We organiseerden ruim 20 online lezingen waarin de theatertekst van ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ werd voorgelezen. Dit werkte heel goed. De inhoud kwam over en mensen werden geraakt. En als we bezoekers later nog eens spreken, is er iets in henzelf veranderd. Een bezoeker had bijvoorbeeld nadien beter contact met haar dementerende vader. Dat is waar je op hoopt. Theater heeft een ander effect dan welke interventie dan ook. Het is een pleidooi voor verbeelding!”

Praktische informatie

De voorstelling ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ gaat op 22 oktober in première in de Verkadefabriek. Meer info en overige speeldata: www.matzer.org. Meer info over cultuur subsidie van de gemeente: www.s-hertogenbosch.nl/cultuurfondsen 

Meer berichten