Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Mezzosopraan Ema Nikolovska en haar vaste pianist Michael Sikich wonnen de Eugène Pannebakkerprijs tijdens de 53e editie van de International Vocal Competition in Den Bosch. (Foto: Henk van Esch)
Mezzosopraan Ema Nikolovska en haar vaste pianist Michael Sikich wonnen de Eugène Pannebakkerprijs tijdens de 53e editie van de International Vocal Competition in Den Bosch. (Foto: Henk van Esch) (Foto: Henk van Esch Fotografie )

Den Bosch maakt zich op voor 54e editie zangwedstrijd IVC

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch (IVC) presenteert in november de 54e editie van het concours waarin dit jaar het LiedDuo centraal staat. Veertien duo’s bestaande uit een zanger(es) en zijn of haar vaste pianist(e) strijden dan om de Eugène Pannebakkerprijs.

Bijna 100 duo’s meldden zich door middel van een YouTube-filmpje aan voor deze internationale zangwedstrijd. Hieruit zijn veertien duo’s geselecteerd. De halve finales, finale en randprogrammering vinden plaats van 16 tot en met 21 november 2021 op diverse locaties in Den Bosch. Alle onderdelen zijn openbaar toegankelijk met een coronatoegangsbewijs.

Springplank naar muzikale top

IVC is de enige internationale zangwedstrijd in Nederland en staat al 67 jaar garant voor klassieke vocale muziek van wereldkwaliteit. Zangers van alle nationaliteiten komen naar Den Bosch omdat het concours een springplank is naar de muzikale top. Doordat impresario’s en operahuizen uit de hele wereld komen scouten, is IVC voor velen dé kans op een doorbraak. Eerdere winnaars: Thomas Hampson, Robert Holl, Elly Ameling, Jard van Nes en Pretty Yende. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna 100 duo’s zich dit jaar hebben aangemeld. Slechts 14 daarvan strijden op 18 en 19 november in de halve finales voor een plek in de finale op 21 november.

Eerste prijs 7.500 euro

Tijdens het LiedDuo concours worden zowel de vocalisten als pianisten beoordeeld. Het winnende duo deelt dan ook de eerste prijs ter waarde van 7.500 euro. Het totale prijzengeld bedraagt 20.000 euro. De hoofdjury in november is van uitzonderlijk hoog internationaal niveau. Mezzosopraan Dame Sarah Connolly, prijswinnares van IVC, zal de jury voorzitten. De andere juryleden zijn tenor Howard Haskin, tenor Christoph Prégardien, pianist Charles Spencer, pianist Roger Vignoles en programmeur van het Concertgebouw Mirjam Wijzenbeek.

Festival van het lied

Rond het concours organiseert IVC in november een ‘festival van het lied’. Op verschillende locaties in Den Bosch - waaronder Het Noordbrabants Museum, de Verkadefabriek en de Willem Twee toonzaal - kan het publiek genieten van diverse concerten en recitals. Zo verzorgt tenor Christoph Prégardien een recital met de volledige Dichterliebe van Schumann, vinden er recitals door laureaten plaats, net als masterclasses, een kinderconcert rond het klassieke lied en de wereldpremière van het nieuwe prijslied Het Goud van Vermeer van componist Bart Visman en tekstdichter Marc Pantus. De kaartverkoop loopt via de website van de Verkadefabriek: www.verkadefabriek.nl.

Meer berichten