Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>&lsquo;Je kunt me gerust een geheim vertellen&rsquo; is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie. MATZER speelt deze op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober in de Verkadefabriek. </p>

‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie. MATZER speelt deze op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober in de Verkadefabriek.

(Foto: Karin Jonkers)

Muzikale theatervoorstelling over dementie: ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | “Een moeder raakt haar kompas kwijt. En haar streken. Haar kind gaat op zoek naar de gebruiksaanwijzing. In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en soms ook in de wanhoop. Ergens in een tijdmachine vinden ze elkaar en komen ze dichter bij elkaar dan ooit.”

Je kunt me gerust een geheim vertellen is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie, geschreven door regisseur Madeleine Matzer en gespeeld door Juul Vrijdag, muzikaal ondersteund door Helge Slikker. MATZER Theaterproducties speelt deze voorstelling op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

Méér dan een voorstelling

Door de toegenomen welvaart leven we langer en blijven we ook langer gezond. Geweldig natuurlijk, maar dat ouder worden brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld dementie: volksziekte nummer één. Met deze voorstelling wil theatermaker Madeleine Matzer het onderwerp dementie beter bespreekbaar en zichtbaar maken. En laten zien dat dementie – volksziekte nummer één – ook een waardevolle reis kan zijn met mooie, grappige en ontroerende contactmomenten, voor zowel de dementerende als voor de naaste omgeving.

Ervaringsdeskundige

Madeleine heeft, net als veel naasten van mensen met dementie, zelf het wiel moeten uitvinden over hoe ze het best met haar moeders dementie kon omgaan. Haar ervaringen vormen de basis voor dit omvangrijke theaterproject, waarvoor MATZER samenwerkt met uiteenlopende organisaties (theaters, zorginstellingen, gemeenten en onderwijs). De voorstelling wordt gespeeld door actrice Juul Vrijdag (zelf ervaringsdeskundige, bekend van o.a. Dertigers, Dokter Deen, De Bende van Oss en Soldaat van Oranje).

De impact van theater

MATZER gelooft in naar doelgroepen toe bewegen met autonoom theater midden in de samenleving. Door samen te werken met theaters, gemeenten, welzijnsorganisaties, , bedrijven en allerlei andere instellingen, ontstaan er dwarsverbanden en wordt nieuw publiek bereikt. MATZER Theaterproducties voert met Tranzo Tilburg, Fontys Hogeschool (Toegepaste Psychologie) en Zorgbelang Brabant onderzoek uit naar de impact van deze voorstelling. Begin 2022 worden de resultaten uit dit onderzoek bekendgemaakt.

Meer informatie

‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’. Tekst: Madeleine Matzer (met dank aan Jibbe Willems). Regie: Madeleine Matzer. Spel: Juul Vrijdag. Muziek en compositie: Helge Slikker. Waar: Verkadefabriek. Datum en tijd: vrijdag 22 oktober om 20.15 uur (première) en zaterdag 23 oktober om 20.15 uur. Meer informatie en overige speeldata: www.matzer.org en/of www.theaterendementie.nl.

Meer berichten