Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
In 'Toon mij wie je bent' kijkt Miek van Dongen aandachtig naar het wezen van haar moeder die door dementie verandert.
In 'Toon mij wie je bent' kijkt Miek van Dongen aandachtig naar het wezen van haar moeder die door dementie verandert. (Foto: Miek van Dongen)

Miek van Dongen uit Den Bosch presenteert boek en pinhole-expositie

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Met de dementie van haar moeder als aanleiding, heeft kunstenaar/fotograaf Miek van Dongen uit Den Bosch zich verdiept in de wereld die schuilgaat achter een dementieproces.

Om de veranderingen in het dementieproces nauwgezet te volgen, heeft ze gedurende het laatste levensjaar van haar moeder bij elk bezoek een pinhole gemaakt; zo’n 45 stuks in totaal. De subtiele verschuivingen worden zichtbaar en versterkt door de authentieke, ambachtelijke pinholetechniek (gemaakt op lichtgevoelig papier in een doos met klein gaatje). Het is een intieme documentaire serie geworden, aangevuld met een essay en tekstfragmenten. De ervaringen en verwonderingen tijdens dit proces heeft Van Dongen essayistisch onderzocht en uitgewerkt in fragmenten; tot een universeel onderwerp waarin zowel ouder als kind, als de lezer en toeschouwer bevraagd wordt op ieders eigen realiteit. De titel ‘Toon mij wie je bent’ geeft aan dat een nieuwe kijk op de werkelijkheid nodig is. Met dit fragiele kunstproject komt de wereld van dementie heel menselijk dichtbij.

Boekpresentatie

Het boek ‘Toon mij wie je bent’ wordt vrijdag 22 oktober om 19.30 uur gepresenteerd bij Pennings Foundation in Eindhoven en is verkrijgbaar bij de boekhandel of via vandongen.miek@gmail.com. De pinholes vormen tevens een expositie. Deze kan op aanvraag op locatie worden geëxposeerd. Meer info: www.miekvandongen.nl.

Meer berichten