Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De Vereniging Bossche Opera presenteert op zondag 31 oktober een operaconcert in de Hervormde Kerk in Den Bosch. Dit wordt het eerste optreden in anderhalf jaar tijd voor de 45 koorzangers.</p>

De Vereniging Bossche Opera presenteert op zondag 31 oktober een operaconcert in de Hervormde Kerk in Den Bosch. Dit wordt het eerste optreden in anderhalf jaar tijd voor de 45 koorzangers.

(Foto: VBO)

Vereniging Bossche Opera doorbreekt het zwijgen met concert in Den Bosch

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Zondag 31 oktober om 15.00 uur kan de Vereniging Bossche Opera (VBO) na anderhalf jaar zwijgen weer een concert ten gehore brengen: Concerto Autunnale (Herfstconcert). 

Koornummers uit diverse bekende opera’s van Verdi, Rossini, Mozart en Wagner klinken dan uit de kelen van de 45 koorzangers in de Grote Kerk aan de Kerkstraat 20 in Den Bosch. De professionele sopraan Veerle Sanders zingt mee en levert een bijdrage in de vorm van twee solo-aria’s. Voor de begeleiding tekent de jonge pianiste Luisa Parejo, die eveneens twee solonummer voor haar rekening neemt. Het geheel staat onder leiding van Lex Bergink.

Eerste repetitie in anderhalf jaar

Het is woensdagavond 8 september 2021, als de zangers na anderhalf jaar thuiszitten weer samen mogen repeteren in S.C.C. De Biechten in Rosmalen. Het is een gezellig weerzien, maar veel tijd om bij te praten, nemen ze niet. Enthousiast gaan ze aan de slag om zich voor te bereiden op het herfstconcert van 31 oktober. Ze pakken zo’n twaalf nummers op uit de tientallen opera’s die ze de afgelopen decennia scenisch of concertante hebben uitgevoerd. De repetitie verloopt serieus, er wordt hard gewerkt, de tijd is immers kort. ‘Concerto Autunnale’ belooft een gevarieerd concert te worden. Op het programma staan koornummers, afgewisseld met aria’s gezongen door Veerle Sanders. Al met al vijf kwartier onafgebroken mooie operamuziek.

Programma 

Op het programma staan vrolijke en feestelijke nummers zoals ‘Tu sei Bella’ uit Giovanna d’Arco van Verdi en ‘Belo si cerebri’ uit Semiramide van Rossini. Met het indrukwekkende ‘Gerusalem’ uit I Lombardi van Verdi opent het koor dit concert. Mozart is te horen in ‘Heil sei euch geweiten’, het danklied aan de goden, uit die Zauberflöte De sopranen en alten smachten achter hun spinnenwiel naar hun geliefde die op zee is in ‘Spinning Chorus’ uit Der fliegende Höllander van Wagner. Tussendoor zingt Veerle o.a. de Habanera uit Carmen van Bizet. Uit Idomeneo, eveneens van Mozart, klinken Der Friede lebe en Steig herab waarin alles goedkomt en de goden wordt gevraagd het jonge bruidspaar te zegenen. Tot slot maakt het koor een uitstapje naar de musical met een potpourri van nummers uit West Side Story in ‘Bernstein on the Dommel’.

Over Lex Bergink

De veelzijdige musicus Lex Bergink dirigeert op zijn eigen ontspannen manier het koor sinds januari 2016. Niet alleen leidt hij op die manier koren, maar ook orkesten zoals het Filharmonisch orkest ’s-Hertogenbosch (FOH) en het Nijmeegse Noviomagum Wind Orchestra. Hij is van huis uit hoboïst (Brabants Conservatorium) en speelde en speelt als zodanig in vele nationale en internationale ensembles.

Over Veerle Sanders

Soliste Veerle Sanders is voor VBO geen onbekende. Zij zong in 2019 de rol van Lola in de opera Cavalleria rusticana die VBO in co-productie met de Bredase Opera semi-scenisch uitvoerde in het Jheronimus Bosch Art Center. Veerle is een Nederlandse hoge mezzo-sopraan. In 2015 behaalde zij cum laude haar master ‘Muziektheater Klassiek’ aan het conservatorium van Tilburg. Sindsdien heeft zij bij bekende operahuizen gezongen zoals Opera Zuid, De Nationale Opera en De Reisopera.

Over Luisa Parejo Bullón

Luisa Parejo Bullón is een jonge talentvolle pianiste van Spaanse afkomst. Zij behaalde in 2018 haar Bachelor-diploma klassieke piano aan Codarts in Rotterdam. Ze vervolgde haar opleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar zij in 2020 haar Master voor koorrepetitie behaalde. Naast het begeleiden van koren is zij actief in kamermuziekprojecten en als balletpianste.

Praktische informatie

Wilt u meer weten over de Vereniging Bossche Opera, neem dan een kijkje op www.bosscheopera.nl. Voor een kaartje à 15 euro kunt u e-mailen naar info@bosscheopera.nl. Kinderen tot 12 jaar gratis toegang. QR-code of negatieve test verplicht.

Meer berichten