Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Bariton Arvid Fagerfj&auml;ll en pianist Hikaru Kanki zijn de winnaars van de 54e editie van het LiedDuo concours.</p>

Bariton Arvid Fagerfjäll en pianist Hikaru Kanki zijn de winnaars van de 54e editie van het LiedDuo concours.

(Foto: Ronald Knapp)

Bariton Arvid Fagerfjäll en pianist Hikaru Kanki winnen 54e LiedDuo concours IVC

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Zondagavond zijn bariton Arvid Fagerfjäll en pianist Hikaru Kanki tot winnaars uitgeroepen van de 54e editie van het LiedDuo concours van de International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch (IVC). In de finale streden in de Verkadefabriek vier duo’s om de Eugène Pannebakker LiedDuo Prijs ter waarde van 7.500 euro. 

De jury onder voorzitterschap van Dame Sarah Connolly loofde alle kandidaten om hun hoge kwaliteit en hun moedige muziekkeuzes. Tevens roemde zij het Prijslied Het Goud van Vermeer van componist Bart Visman en tekstdichter Marc Pantus. De Van Riemsdijk Prijs voor de beste uitvoering van het Prijslied werd gewonnen door sopraan Sophia Burgos & pianist Daniel Gerzenberg.

De IVC is het enige Nederlandse internationale klassieke vocale concours en trekt zangers en pianisten van alle nationaliteiten. Van de bijna 100 duo’s die zich aanmeldden werden er veertien geselecteerd om te strijden voor een plek in de finale. Tijdens het LiedDuo concours worden zowel de vocalisten als de pianisten beoordeeld. De jury bestond uit mezzosopraan Dame Sarah Connolly, (juryvoorzitter), tenor Howard Haskin, tenor Christoph Prégardien, pianist Charles Spencer, pianist Roger Vignoles en programmeur van het Concertgebouw Mirjam Wijzenbeek. 

Alle musici moesten binnen de voorgegeven normen van het concours zelf het repertoire van hun recital samenstellen. De jury was onder de indruk van de repertoirekeuze met werken van onder anderen George Crumb, Moritz Eggert, Rodion Shchedrin en Kaija Saariaho. Het enige verplichte werk voor alle duo’s is altijd het Prijslied; dit jaar, en in 2022, is dat Het Goud van Vermeer van componist Bart Visman en tekstschrijver Marc Pantus. 

Prijzen

Eugène Pannebakker LiedDuo Prijs: Arvid Fagerfjäll, bariton (Zweden, 1991) & Hikaru Kanki, pianist (Japan, 1993).

Staetshuys Fonds Prijs (toegekend aan de runner up in de Finale): Sophia Burgos, sopraan (VS, 1991) & Daniel Gerzenberg, pianist (Duitsland, 1991)

Van Riemsdijk Prijs (toegekend aan de beste uitvoering van het Prijslied) 2.500 euro: Sophia Burgos, sopraan (VS, 1991) & Daniel Gerzenberg, pianist (Duitsland, 1991)

Livestream

Het LiedDuo concours vond dit jaar plaats op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch en was geheel via de livestream op het YouTube kanaal van de IVC te volgen. De streams trokken meer dan 6.000 views. 

IVC 2022 in teken van Opera | Oratorium

De 55e editie van de International Vocal Competition vindt plaats van 25 juni t/m 2 juli 2022. Dit concours staat dan in het teken van Opera | Oratorium. De voorronden vinden plaats op 29 en 30 januari in Amsterdam en op 2 en 3 april in ’s-Hertogenbosch. Tevens zijn er voorrondes in Polen, Monaco en via YouTube. Meer info: www.ivc.nu

Meer berichten