In de periode 1995 en 1999 was Jan Schouten voorzitter van FC Den Bosch. Tegenwoordig legt hij zich toe op het schrijven van romans. Onlangs kwam zijn nieuwste roman 'Contactspray rel' uit.
In de periode 1995 en 1999 was Jan Schouten voorzitter van FC Den Bosch. Tegenwoordig legt hij zich toe op het schrijven van romans. Onlangs kwam zijn nieuwste roman 'Contactspray rel' uit. Foto: Henk van Esch

Nieuwe roman oud-voorzitter FC Den Bosch Jan Schouten

Kunst en cultuur 1.108 keer gelezen

DEN BOSCH | ‘Contactspray rel’ is de derde roman van Jan Schouten, psychotherapeut, oprichter van Schouten & Nelissen en romanschrijver. Eerder schreef hij ‘Jan Onland’ (2008) en ‘De aanjagers’ (2015).

‘En dan gaat uitgerekend de minst geschikte man daarvoor, onze Wilhelmus Klinker, dat wondermiddel in de markt zetten. Toen ik dat van Carina hoorde, begon ik na te denken en vroeg ik mij af waarom het eigenlijk tussen ons is afgelopen. Het was een gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud. Maar je weet hoe dat “koude conflict”, zoals de contactspray dat noemt, geleidelijk aan is ontstaan? Je hoofd schudt nee, dus ik ga het je vertellen. Die is ontstaan in de eindeloze oceaan van halve en hele uurtjes waarin onze relatie voortkabbelde of ben je de laatste keer vergeten dat ik je smeekte om een kind te nemen?’, aldus een teleurgestelde Sophia tegen Willem Klinker, pianostemmer van beroep, maar in de roman ‘Contactspray rel’ promotor van dit wonderbaalrijk middel om vastgelopen relaties tussen mensen weer soepel te laten verlopen. Sophia is een van de vele, vastgelopen relaties van Wilhelmus.

Voorzitter FC Den Bosch

Bij het Bossche publiek verwierf Jan Schouten onder meer bekendheid als voorzitter van FC Den Bosch (tussen 1995 en 1999). Jan viel op door het gemak waarmee hij contact maakte. Met de KNVB-bobo, maar ook met het lid van de ‘harde kern’. We schrijven 15 april 1995: FC Den Bosch speelt een thuiswedstrijd. Iedere supporter krijgt een consumptiebon. Bij elk van de ingangen van de vakken in het stadion schudt een bestuurslid de hand van de binnenkomende supporter. “Iemand die na zoveel sportieve ellende zo trouw gebleven is, verdient een persoonlijke handreiking”, aldus Schouten.

Persoonlijk contact

Jan Schouten hecht aan het persoonlijk contact. Het is geen toeval als hij in 2020 tijdens de coronacrisis aan een eindsprint begint voor zijn roman ‘Contactspray rel’. Afstand houden, geen handen schudden, elkaar niet kussen of omhelzen, dé remedie tegen corona. Schouten wil mensen juist aanraken en vooral contact! Dat laat hij al zien als ondernemer. Rond Kerstmis 1988 ontvangt een groot aantal relaties van Schouten & Nelissen Contactspray-rel, op basis van vredesgeuren, een flacon met een nieuwe uitvinding van dr. Jean Baillis, een ‘handzaam middel tegen nodeloos wrijvingsverlies binnen en buiten organisaties’. Klanten, relaties, Tweede Kamerleden, vakbonds- en werkgeversbestuurders en de presidenten van de USA (Ronald Reagan) en de Sovjet Unie (Gorbatsjov), ze krijgen allen de Contactspray-rel.

Het verhaal

Op de flaptekst van ‘Contactspray rel’ staat: ‘Jaren, vele jaren geleden ontmoette ik hem: Jean Baillis, de uitvinder van Contactspray-rel. Maakt stroeve relaties weer soepel. Onze ontmoeting berustte op toeval, of beter gezegd: op een geluk bij een ongeluk. Het relaas van een unieke ontdekking die in de vergetelheid raakte en zestig jaar later weer tot leven komt.’

Wilhelmus Klinker, pianostemmer en oud-ondernemer, is een bevroren man. In de loop van zijn leven heeft hij veel stappen gezet om te ontdooien. Maar tevergeefs. Hij heeft zich bij zijn gebrek neergelegd en ondergaat lijdzaam de prijs die hij moet betalen: zijn huwelijk liep op de klippen en Carina, zijn vriendin, dreigt hem te verlaten. Dan - uit het niets - ontvangt hij in de lente van 2020 uit Frankijk een brief. Jacquéline Bailli, zijn jeugdvriendin - maar meer nog zijn droomvrouw – ligt op sterven, en vraagt hem haar na dertig jaar te bezoeken. Indertijd, tijdens hun kortstondige relatie, raakte hij overtuigd van de werking van de Contactspray-rel, een uitvinding van haar vader. Jacqueline smeekt hem de spray alsnog in de wereld te zetten. Wilhelmus gaat de uitdaging aan.

Praktische informatie

De roman ‘Contactspray rel’ kost 21,99 euro en is onder andere te koop bij boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant