Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Bekijk samen met Club Gewalt, Werner Schouten, Sjoerd Groeskamp & Patrick Nederkoorn wat de klimaatzorgen zijn en vooral, wat je eraan kunt doen!&nbsp;</p>

Bekijk samen met Club Gewalt, Werner Schouten, Sjoerd Groeskamp & Patrick Nederkoorn wat de klimaatzorgen zijn en vooral, wat je eraan kunt doen! 

(Foto: Bart Grietens)

Theater aan de Parade zet klimaat op de agenda

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

ROSMALEN | De zorgen over het klimaat zijn actueler dan ooit. Op de internationale agenda én thuis aan de keukentafel. Maar wat kun je doen? En wat als we niks doen? In de unieke, genre overstijgende serie Klimaatmakers gaan we je helpen. Of tenminste, we doen een poging. In een serie voorstellingen met verrassende randprogramma’s zoomen we in op de duurzaamheids-agenda. Voel je welkom en nodig je twijfels, vliegschaamte, avocadostress en voordelen ook uit. Van cabaret tot musical en van herkenbare dilemma’s tot kweekvlees. Voor doemdenkers, twijfelaars en klimaatactivisten. Voor wie niet eigenlijk? 

Muziek en performance-collectief Club Gewalt goes muscial op vrijdag 18 februari in PERRON-3. Waarom? Omdat het nodig is. We zijn de aarde collectief aan het verwoesten. Kijk maar naar de krantenkoppen: de aarde staat in brand en gaat naar de knoppen als wíj aan die knoppen blijven draaien. Reden om bij de pakken neer te zitten? Beslist niet! ‘Antropoceen is een musical on steroids die het beste wapen tegen deze ecologische crisis inzet: de complexiteit verteerbaar maken in een meeslepend epos met liedjes en dans. ‘Deze musical is een manier om hoop te houden en met onze klimaatdepressie om te gaan’, aldus maker Anne van de Wetering.

Werner Schouten

Klimaatverandering bonst dus op de voordeur. Maar hoe moeten we onszelf verhouden tot deze gigantische crisis? We harnassen onszelf in cijfers, functies, belangen, rapporten en gepolariseerde meningen. We verstoppen onszelf en spreken over ‘de overheid’, ‘het bedrijfsleven’, ‘de consument’ of ‘de burger’. Maar waar is de mens gebleven?’ In ‘Klimaatspiegel’ toont klimaatjongere Werner Schouten zijn kwetsbaarheden en worstelingen. Het is een luchtige, dynamische voorstelling over herkenbare dilemma’s en verleidingen op een opwarmende planeet. Dit theatercollege is op maandag 14 maart te zien in PERRON-3 met voorafgaand de voorstelling ‘Buiten de Lijntjes’ van theatergroep Piepschuim. Een kolkende mix met keiharde feiten over onze slappe knieën, troostende liedjes waarvan je huilt van het lachen en lacht van het huilen én een sprankje hoop.

Cabaret versus wetenschap

Ook wetenschapper Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn maken zich grote zorgen over klimaatverandering. De een denkt vanuit ratio en cijfers, de ander vanuit gevoel en emotie. In ‘Overvloed’ bundelen ze samen hun krachten en proberen ze de toekomst zo waarschijnlijk mogen te verbeelden. Beiden hopen natuurlijk dat hun toekomstvoorspellingen niet uitkomen. Maar wat moet daarvoor gebeuren? Hoe ga je om met berekeningen die het ergste doen vermoeden? En hoe zet je mensen aan tot actie? Sjoerd en Patrick praten je op donderdag 26 mei bij in PERRON-3. Pretkok Leo Dirks gaat voorafgaand aan de voorstelling klimaatneutraal voor je koken. Denk je bij klimaatneutraal eten gelijk aan quinoa met kikkerweten, linzen en tofu? Misschien hebben kweekvlees, sprinkhanen en meelwormen wel de toekomst… Laat je verrassen in de foyer!

Praktische informatie

Antropoceen de muscial’, ‘Klimaatspiegel’ en ‘Overvloed’ maken onderdeel uit van de serie Klimaatmakers, waarin we verschillende perspectieven op de klimaatcrisis belichten. Bestel nu je kaarten voor 1 van de 3 voorstellingen of bestel ze voor allemaal en betaal slechts 39,99 euro. Ga voor meer info en tickets naar: theateraandeparade.nl/klimaatmakers.

Meer berichten