Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Het Nesko biedt studenten al sinds 1964 de gelegenheid om naast hun studie op hoog niveau kamermuziek te spelen. Het programma van Nesko 2022 is gebouwd rondom het thema &lsquo;Nesko staat sterk&rsquo;. </p>

Het Nesko biedt studenten al sinds 1964 de gelegenheid om naast hun studie op hoog niveau kamermuziek te spelen. Het programma van Nesko 2022 is gebouwd rondom het thema ‘Nesko staat sterk’.

(Foto: )

Nederlands Studenten Kamerorkest treedt op in de Sint-Jan

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Het Nederlands Studenten Kamerorkest (kortweg Nesko) gaat weer op tournee! Tussen 18 april en 1 mei zullen 40 studenten hun studie tijdelijk op pauze zetten om zich twee weken lang volledig te storten op muziek maken. 

Het Nesko biedt studenten al sinds 1964 de gelegenheid om naast hun studie op hoog niveau kamermuziek te spelen. Elk jaar wordt het orkest opnieuw samengesteld door middel van audities en wordt er een uitdagend en vernieuwend programma samengesteld. Daarnaast onderscheidt het Nesko zich doordat het elke dag een lunchconcert geeft op een bijzondere plek, voor een publiek dat anders niet snel met klassieke muziek in aanraking komt. Denk hierbij aan een school, psychiatrische kliniek of gevangenis. 

Programma

Het programma van Nesko 2022 is gebouwd rondom het thema ‘Nesko staat sterk’. Diversiteit en gelijkwaardigheid speelt een grote rol in het Nesko. Dit is terug te zien in de programmakeuze, dat meerdere unica kent. Het Nesko zal namelijk voor het eerst in zijn geschiedenis werk van een vrouwelijke componiste spelen. Op het programma staat de Eerste symfonie van Louise Farrenc. Het Nesko is tevens het eerste studentenorkest in Nederland dat dit werk zal uitvoeren. Dit is echter niet het enige unicum, het Nesko zal ook als eerste studentenorkest in Nederland de serenade in A mineur voor klein orkest van Vaughan Williams spelen. Dit werk is tot 2012 niet officieel uitgegeven en is daarom nog vrij onbekend in het kamerorkest repertoire in Nederland. Naast deze bijzondere werken wordt er een opdrachtcompositie geschreven door Ramin Amin Tafreshi, een Iraanse componist die een liederencyclus voor sopraan en orkest zal componeren rondom verschillende sterke vrouwen binnen de (muziek)geschiedenis. De Russisch-Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina zal de solopartij in dit werk zingen. Als laatste werk speelt het Nesko een klassieker: De Hebriden van Mendelssohn. Geen onbekend werk, maar daardoor niet minder mooi. 

Dirigent Stijn Berkouwer

Het Nesko staat dit jaar opnieuw onder de enthousiaste leiding van dirigent Stijn Berkouwer. Deze jonge en energieke dirigent zal in de intensieve repetitieweek in april het orkest vertrouwd maken met boven genoemde muziek. Stijn studeerde in Berlijn en Amsterdam en kreeg masterclasses van onder andere Bernard Haitink en David Robertson.

Praktische informatie

Het Nesko speelt op 26 april om 20.15 uur in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Kaartverkoop via de website: nesko.nl.

Meer berichten