Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
De in Rosmalen geboren Brigitte de Swart bracht afgelopen zomer haar debuutroman ‘Omdat de muze’ uit.
De in Rosmalen geboren Brigitte de Swart bracht afgelopen zomer haar debuutroman ‘Omdat de muze’ uit. (Foto: Merlijn Doomernik)

Brigitte de Swart te gast in boekhandel De Omslag in Rosmalen

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

ROSMALEN | Schrijver Brigitte de Swart is tijdens de Rosmalense kunstmarkt op zondag 15 mei te gast bij boekhandel De Omslag. De in Rosmalen geboren schrijver bracht afgelopen zomer haar debuutroman ‘Omdat de muze’ uit. Een historische roman over beeldhouwster Sara de Swart en kunstenaarskring De Tachtigers.

Voor De Omslag is de link met kunst een mooie aanleiding om Brigitte de Swart uit te nodigen. Tussen 15.00 en 16.00 uur is zij in de boekhandel aanwezig voor een ontmoeting met lezers. Ze wordt dan geïnterviewd door Frans van Gaal, schrijver van historische boeken en artikelen.

Stamboomonderzoek

In Omdat de muze schetst Brigitte de Swart een levendig tijdsbeeld van de jaren tachtig van de negentiende eeuw. De schrijver, die nu in Den Bosch woont, kwam Sara de Swart op het spoor via het stamboomonderzoek van een overleden oom. Gefascineerd door het dossier startte ze een zoektocht naar de bezieling van deze markante vrouw.

Muze der Tachtigers

Omdat de muze is een op feiten gebaseerd verhaal over liefde en vriendschap, verlies en rouw. Na het plotselinge overlijden van haar moeder blijft Sara achter met een rouwende vader, een wrang gemis en een stevige erfenis. Als jonge beeldhouwster komt ze in Amsterdam terecht in de kring van de Tachtigers, met kunstenaars als Breitner, Israels en Veth. Door haar eigenzinnigheid, liefde voor kunst en vrijgevigheid wordt Sara de Muze der Tachtigers. Als ze met haar levenspartner Emilie van Kerckhoff noodgedwongen naar Italië vertrekt, dringt de worsteling met haar overleden moeder zich in vol ornaat aan haar op.

Strakke taal

Schrijver Mensje van Keulen, die vorig jaar het eerste exemplaar ontving, zei over de roman: ‘Het is alsof je een gordijn naar die tijd open hebt getrokken.’ De Telegraaf schreef: ‘Een genereus leven, overschaduwd door de schimmen van een afwezige moeder. De auteur voegt daaraan in helder proza haar eigen dimensie toe.’ En Brabants Dagblad: ‘De Swart geeft in strakke taal zonder opsmuk een kleurrijk tijdsbeeld.’

Meer berichten