Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Peter Heerschop brengt het wereldberoemde en actuele verhaal van &lsquo;Festen&rsquo; naar Den Bosch.</p>

Peter Heerschop brengt het wereldberoemde en actuele verhaal van ‘Festen’ naar Den Bosch.

(Foto: Retatchi Amsterdam en Michele Secchi)

Beroemd toneelstuk ‘Festen’ komt naar Den Bosch

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Het toneelstuk is wereldberoemd, de cast is groot en glorieus: ‘Festen’ treft je als een mokerslag. Peter Heerschop maakte en nieuwe bewerking van deze zwartkomische film uit 1998 en neemt een sterrencast mee naar Den Bosch. O.a. Viggo Waas, Maartje van de Wetering en Vincent Croiset komen op woensdag 25 mei samen om deze bijzondere mix van cabaret en toneel te delen met het publiek.

Drama en humor gaan soepel samen. Emoties slingeren meedogenloos door de zaal. Er wordt keihard gelachen met een huilend hart. Even een korte opfrisser: het is feest, want de succesvolle vader en zakenman Helge is zeventig geworden. Eerst valt er nog van alles te lachen, om die gekke ooms bijvoorbeeld of de snappy dialogen tussen jongste zoon Michael en zijn vrouw. Maar als oudste zoon Christian zijn speech houdt en het misbruik van zijn vader aankaart, loopt de verjaardag uit op een beklemmende ramp. Welkom bij ‘Festen’.

Mix van acteurs en cabaretiers

In de nieuwe bewerking van ‘Festen’ zijn de spelers een mooie mix van acteurs en cabaretiers. Vincent Croiset (o.a. ‘April, May en June’) speelt de oudste zoon Christiaan, André Dongelmans (o.a. ‘De Luizenmoeder’) de jongste zoon Michael. Zijn vrouw wordt gespeeld door zangeres en theatermaker Stephanie Louwrier. Van NUHR spelen Peter Heerschop en Viggo Waas mee en cabaretier/acteur Bas Hoeflaak (o.a. ‘Sluipschutters’) completeert het cabarettrio.

Actrice Maartje van de Wetering speelt de jongste zus en zag tijdens haar studie aan de Amsterdamse Toneelschool telkens de poster van de voorstelling hangen die twintig jaar geleden ook al op de bühne stond. Ze hoopte toen ooit aan zo’n productie mee te kunnen doen. “De film Festen heb ik lang geleden gezien en ik herinner me dat ik enorm onder de indruk was. In eerste instantie heb je zitten lachen en uiteindelijk kruipt het verhaal onder je huid. Zo is het nu ook bij ons. Heel tof om dat te kunnen spelen met zijn allen.”

Pers

Ook de pers is razend enthousiast over ‘Festen’. Scenes gaf de voorstelling maar liefst vijf sterren en schreef: “Met een simpel decor met slechts wat houten verrijdbare rekken, tafels en stoelen worden er wonderen verricht. Alles komt aan op tekst en spel. De acteurs zijn in topvorm en de tekst is soepel, fijn geactualiseerd en spits. De negen acteurs spelen verschillende rollen en dat is altijd volstrekt helder. Het zware thema wordt met fijne, soms wat platte, humor gebracht en dat is gezien de enorme gevoeligheid natuurlijk pure evenwichtskunst. Daar slagen de makers heel erg goed in. ‘Festen’ is een voorbeeldige voorstelling waarin alles in balans is.”

Actueler dan ooit

Wat ‘Festen’ zo bijzonder maakt, is dat het onbedoeld ook nog een actueel tintje heeft. Het maatschappelijk debat staat bol van grensoverschrijdend gedrag, of het nu gaat om een talentenjacht op tv, een politieke partij of een voetbalclub. Peter Heerschop: ‘Bizar dat het op zo’n grote schaal voor komt en tegelijkertijd vind ik het gedrag er omheen fascinerend. In ‘Festen’ heeft de moeder – gespeeld door Genio de Groot – het misbruik gezien, maar ze zegt niks!

Praktische informatie

Festen’ met onder andere Peter Heerschop en Viggo Waas zie je op woensdag 25 mei in HAL8 van de Brabanthallen. Meer info en tickets vind je op theateraandeparade.nl. 

Meer berichten