Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Elk beeld van Joris Gaymans vertelt een verhaal. Zo was de verjaardag van zijn kleindochter de aanleiding van het beeld 'Peuter' (foto).
Elk beeld van Joris Gaymans vertelt een verhaal. Zo was de verjaardag van zijn kleindochter de aanleiding van het beeld 'Peuter' (foto). (Foto: )

Meet & Greet met beeldbouwer Joris Gaymans in Museum Slager

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Aanstaande zondag is beeldhouwer Joris Gaymans in Museum Slager aanwezig voor een Meet & Greet bij de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ te zien. In deze tentoonstelling zijn de bronzen beelden van Joris Gaymans te zien in combinatie met de kleurige landschappen van de in 1994 overleden jongste telg uit de kunstenaarsfamilie Slager.

Bezoekers zijn enthousiast over de expositie. Uit het gastenboek: “We hebben genoten van de beelden van Joris Gaymans!” En: “De kleuren die Tom gebruikt: yess!!!!’

Joris Gaymans (1946) is een bekend beeldhouwer en had eerder exposities in musea en beeldentuinen in Nederland, Frankrijk, Rusland en Australië. Zijn bronzen beelden van vrouwen, kinderen en mannen zijn gevarieerd, mooi en uitdagend. Symmetrisch, concentrisch of juist helemaal niet. Joris Gaymans creëert zijn beelden naar aanleiding van een ervaring, overdenking of een beleving.

Toelichting per beeld

Elk beeld van Joris Gaymans vertelt een verhaal. In de museumwinkel te koop is het boekje van Joris Gaymans, waarin hij per beeld toelichting geeft. Dit boekje en de handleiding die Museum Slager bij de expositie heeft gemaakt stimuleren om nog meer en beter te kijken naar de beelden van Joris Gaymans. Dat geldt zeker ook voor de informatie die Joris Gaymans geeft tijdens Meet & Greets en rondleidingen. Over het beeld ‘Peuter’ bijvoorbeeld. Aanleiding om het te maken was de verjaardag van zijn kleindochter. “‘Peuter’ toont enerzijds een stralende peuter, maar staat ook voor de infantilisering van de volwassene: bij volwassen mensen was de drang naar jeugdigheid nog nooit zo sterk als nu.” En over het beeld ‘Overbrugging’ , een beeld over de ontwikkeling van het leven van twee geliefden. “Het beeld begint, vanaf de grond gezien met eenheid en een band die na verloop van tijd steeds inniger wordt. Waarna een verwijdering ontstaat, een uit elkaar groeien. Er ontstaat een ruimte die uiteindelijk ook weer een prachtige gezamenlijke verbinding wordt, in het beeld aangeduid met een verbindende gouden band.”

Praktische informatie

De Meet & Greet met Joris Gatymans is zondag 15 mei van 13.00 tot 17.00 uur. Ook op de zondagen 12 juni en 3 juli is Joris Gaymans aanwezig voor Meet & Greets. Kijk voor entreeprijzen en meer info op de website: www.museumslager.com

Meer berichten