Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Swing, blues en improvisatie: dat kun je verwachten van het optreden dat Peter Beets (foto) samen met Steve Zwanink verzorgt tijdens Jazzy Huiskamers op Hemelvaartsdag (donderdag 26 mei).</p>

Swing, blues en improvisatie: dat kun je verwachten van het optreden dat Peter Beets (foto) samen met Steve Zwanink verzorgt tijdens Jazzy Huiskamers op Hemelvaartsdag (donderdag 26 mei).

(Foto: Robert Verhoeven)

Mini jazzfestival ‘Jazzy Huiskamers’ in Den Bosch beleeft tiende editie

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Als gevolg van de coronacrisis moest de jubileumeditie van Jazzy Huiskamers in 2020 worden geannuleerd. Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, krijgt het publiek eindelijk de kans alsnog te proeven aan het bijzondere event. In het centrum van Den Bosch vinden 40 jazzconcerten plaats in 10 verschillende ‘huiskamers’. “We hebben er ontzettend veel zin in”, aldus Sóphie van Oirschot-Rijnaarts van het organiserende Podium Azijnfabriek.

door Astrid Berkhout

Het was gezien de onverwachte lockdown eind 2021 nog even spannend of Jazzy Huiskamers in 2022 echt doorgang zou kunnen vinden. “Toen duidelijk was dat alles weer openging en zelfs Carnaval kon doorgaan, stonden alle seinen op groen”, vervolgt Sóphie. “We zijn toen meteen gaan bellen met de musici én de huiskamers die eigenlijk voor 2020 gepland stonden. Gelukkig was iedereen enthousiast en is het gelukt het oorspronkelijke programma grotendeels rond te krijgen. Het unieke aan Jazzy Huiskamers is wat mij betreft dat je ongegeneerd kunt rondneuzen in een tiental prachtige huiskamers. En ondertussen geniet je van mooie jazzmuziek in een intieme setting. Dat doen de gastheren en -vrouwen, stuk voor stuk muziekliefhebbers, overigens ook. Zij zorgen ervoor dat iedereen gastvrij wordt ontvangen.”

Bijzondere samenstellingen

Programmeur Bert Boeren heeft weer een geweldig programma samengesteld, met een aantal bijzondere samenstellingen, iets waar Jazzy Huiskamers inmiddels wel bekend om staat. Zoals Marnix Busstra en Vincent Houdijk, die garant staan voor een uitdagende combinatie van vibrafoon en gitaar. Ook accordeonist Rik Cornelissen en pianist Bert van den Brink bundelen voor deze gelegenheid hun krachten. “En uiteraard moet ik jazz coryfee John Engels niet vergeten te vermelden, hij maakt op zijn 87-ste zijn debuut op Jazzy Huiskamers. Traditiegetrouw sluiten we af met een vet slotconcert bij Podium Azijnfabriek, met een vette band Dr. Brass en een vette hap.”

Jazzstad nummer één

De bekende jazzpianist Peter Beets heeft een indrukwekkende internationale carrière opgebouwd. Op Hemelvaartsdag zet hij samen met bassist Steve Zwanink Jazzy Huiskamers op stelten. Sóphie: “Het toffe is dat Peter er altijd helemaal voor gaat, ongeacht waar hij optreedt. Hij speelt vaker samen met Steve, maar dat betekent niet dat hun optreden routine is. Juist omdat ze zo goed op elkaar ingespeeld zijn, weten ze elkaar nog meer uit te dagen.” Vier jaar geleden trad het duo al eerder op tijdens Jazzy Huiskamers, nu zijn ze in dezelfde huiskamer te vinden als toen. “Musici zijn natuurlijk gewend om in een relatief saai, kaal gebouw te komen, de inspiratie moet dan echt van binnenuit komen”, vertelt Peter enthousiast. “Dan is het extra leuk om een keer geïnspireerd te worden door de sfeervolle huiskamer waar je je in bevindt. De intimiteit is wat mij betreft het meest kenmerkend voor het event. Als musicus wil ik de mensen zien, het publiek is in mijn visie een cruciaal onderdeel van wat wij doen. Het is de interactie met de mensen die bepaalt hoe een optreden er uiteindelijk uitziet, afhankelijk van de energie die we gezamenlijk creëren. Uiteraard kom ik sowieso graag in Den Bosch, wat mij betreft jazzstad nummer één!” 

Jonger publiek

Peter doet zijn best om een jonger publiek te trekken naar zijn concerten, onder andere met zijn Peter Beets New Jazz Orchestra, waarin nieuwe talenten een kans krijgen. Op 15 juli treden ze op in Podium Azijnfabriek, inclusief sneak preview van het Franse programma dat eind september in première gaat bij Fifth in Eindhoven. “In Rotterdam hadden we een tijd geleden een uitverkocht concert waarbij meer dan de helft van de bezoekers jonger was dan 30 jaar, dat is wat je wilt. Jazz is van alle tijden, het blijft altijd mooi.”

Kaartverkoop

Een passe-partout voor Jazzy Huiskamers kost 45 euro. Reserveren: www.jazzyhuiskamers.com.

Meer berichten