Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Pieter Stoop in zijn jonge jaren. Foto uit zijn persoonlijke archief.
Pieter Stoop in zijn jonge jaren. Foto uit zijn persoonlijke archief.

Expositie met werk van Pieter Stoop in Het Noordbrabants Museum

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Groot, groter, grootst. In een nieuwe tentoonstelling laat Het Noordbrabants Museum een brede selectie van monumentale, abstracte schilderijen van de Brabantse kunstenaar Pieter Stoop zien. 

Pieter Stoop werd op 18 januari 1946 geboren in Breda. Hij breekt door in een tijd waarin expressief schilderende kunstenaars, de zogenaamde ‘Neue Wilde’, internationaal furore maken en de schilderkunst in de schijnwerpers zetten. De wilde schilderstijl en expressieve doeken van Stoop sluiten perfect aan bij deze stroming én de tijdgeest. In de roerige jaren tachtig is kunstenaar Pieter Stoop ‘on top of his game’. Vol passie gaat hij met zijn olieverf tekeer op grote doeken canvas. Veel toonaangevende kunstverzamelaars en musea vechten om zijn werk. Nog steeds toont het museum regelmatig een schilderij van Stoop aan de bezoekers. Maar waar is Pieter Stoop nu? 

Zoektocht

De conservatoren van het museum gingen op zoek naar deze Brabantse kunstenaar van het grote gebaar. Een gouden tip leidt tot een ontmoeting met de kunstenaar. Samen met de kunstenaar selecteren ze een schat aan zelden getoonde werken uit alle periodes van zijn oeuvre. Bij elkaar vertellen ze het verhaal van een kunstenaar die zijn hele carrière gefascineerd is door de schildertechniek en de werking van verf op doek en in zijn onderwerpkeuze altijd trouw is gebleven aan het landschap. Lees meer over Pieter Stoop op www.hnbm.nl/stoop.

Meer berichten