Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Vrouwkje Tuinman in Willem Twee.
Vrouwkje Tuinman in Willem Twee. (Foto: Suus Heersema)

Vrouwkje Tuinman: ‘Willem Twee symbool voor verschillende levenslijnen’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Dichteres, romanschrijfster en journaliste Vrouwkje Tuinman is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch. Maar veel sporen zijn daarvan niet terug te vinden. “Willem Twee wel. En in feite staat dat symbool voor verschillende levenslijnen.” 

Een hevige verliefdheid op Huub van der Lubbe van De Dijk; daar begint het voor Vrouwkje mee. “Ik wilde Huub ontmoeten en dus bedacht ik dat ik hem kon interviewen voor de schoolkrant. Maar behalve de verliefdheid voor Huub ontdekte ik de liefde voor het schrijven. Vanaf dat moment tikte ik de halve schoolkrant vol.”

Blikveld verruimen

Tijdens haar studie in Utrecht blijft het verlangen te schrijven. “Zo kwam ik bij Willem Twee en hun Popcollectief en mocht ik aan de slag voor hun blad. Ik ging naar optredens van bands, ook waar ik zelf weinig mee had, maar het verruimde wel mijn blikveld.”

Eigen relativiteit

Vrouwkje kent Willem Twee dus al als bezoeker van het poppodium in haar jongere jaren. Willem Twee heeft een bijzondere lading voor Tuinman. “Het pand zelf is natuurlijk indrukwekkend. Ik houd heel erg van panden die op hardhandige wijze van functie wisselen. En dat je nog wel kunt zien wat hun oude functie is geweest. Het maakt je ook prettig bewust van je eigen relativiteit en waarheid, afgezet tegen die gebouwen van een eeuw of ouder.” Kijk voor meer info over Vrouwkje Tuinman en andere bekende Brabanders op www.bhic.nl/bekendebrabanders.

Meer berichten