Bij Camping Koffietent aan de Zuid-Willemsvaart werd zaterdag de eerste verjaardag van het Bossche muziekakkoord gevierd.
Bij Camping Koffietent aan de Zuid-Willemsvaart werd zaterdag de eerste verjaardag van het Bossche muziekakkoord gevierd. Foto: Henk van Esch

Muzikaal verjaardagsfeestje aan de Zuid-Willemsvaart

Kunst en cultuur 280 keer gelezen

DEN BOSCH | Sinds een jaar hebben we een ‘Muziekakkoord’ in ’s-Hertogenbosch. De betrokken partijen zijn hard op weg om de doelstelling te realiseren om alle kinderen in het primair onderwijs kennis te laten maken met muziek en de kans te bieden om buitenschools laagdrempelig muziek als hobby verder te ontwikkelen. Of om zich voor te bereiden op een loopbaan in de muziek. Tijd om samen met de kinderen en burgemeester Mikkers de eerste verjaardag van het akkoord feestelijk te vieren.

‘Meer Muziek in de Klas’ is een landelijke stichting met als erevoorzitter Koning Maxima. De stichting heeft het doel al in de naam zitten. In juli 2021 is het Muziekakkoord ’s-Hertogenbosch getekend, waarbij alle partners ernaar streven om muziekonderwijs te integreren in het cultuurcurriculum van ieder kindcentrum of basisschool. De inzet is een duurzame verankering van muziekonderwijs, muziek voor ieder kind. In de gemeente ‘s-Hertogenbosch geldt dit voor ruim 13.000 kinderen op zo’n 50 basisscholen. Het Bossche muziekakkoord is een samenwerking tussen 30 lokale partijen.

Dat muziekonderwijs belangrijk is, weet ook burgemeester Mikkers. Hij speelde samen met Babs van de Meander, een muziekstuk op de piano en bracht samen met de kinderen een toast uit op de 1e verjaardag van het Muziekakkoord. Spannend voor Babs en voor de burgemeester. Het Muziekakkoord is niet een jaar oud, maar een jaar jong!

Ambitie gaat verder

In het afgelopen jaar hebben de betrokken partijen van elkaar geleerd en gezien wat er al gedaan wordt in de stad. Op veel scholen zijn al bevlogen docenten actief bezig met muziek binnen het lesprogramma. Andere docenten willen graag meer met muziek doen, maar weten nog niet precies hoe, en op sommige scholen zijn zelfs vakdocenten aangesteld om muzieklessen te geven en/of docenten te ondersteunen bij het lesprogramma. Maar de gezamenlijke ambitie gaat verder. Om muziekonderwijs structureel te verankeren zijn er meer goede voorbeelden nodig, maar is er op dit moment vooral nog een gebrek aan de aansluiting en samenwerking tussen het binnen schoolse- en buitenschoolse aanbod. Daar wordt de komende jaren aan gewerkt.

Camping Koffietent

De viering van de verjaardag is een nieuw gestarte traditie. Aan het einde van het schooljaar laten de kinderen zien wat muziekonderwijs voor hen betekent heeft. Camping Koffietent vormde dit jaar het decor voor de eerste verjaardag van het Muziekakkoord. De kinderen van de Meander hebben samen met juf Roos verschillende muziekstukken ingestudeerd en aan de aanwezige ouders, opa’s en oma’s ten gehore gebracht. Zowel solo gezongen, door mede leerlingen begeleidt op de piano, als met de hele klas met de juf als pianiste. De lol en het enthousiasme spatten van de gezichten van kinderen af!
Naast de optredens hebben de kinderen ook diverse workshops gekregen; Exempel verzorgde met een slagwerk play-in het grovere werk, Schola Cantorum nam de klassen mee in hun zang met veel souplesse en gevoel voor sfeer. En November Music haalde de meest creatieve uitingen naar boven door het slotakkoord ter plaatse te componeren. Voor elk wat wils tijdens deze middag dus.

Dat muziekonderwijs belangrijk is, weet ook burgemeester Mikkers. Hij speelde samen met Babs van de Meander, een muziekstuk op de piano.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant