Jacqueline Grandjean: “Kunst is geen franje maar een onderdeel van het dagelijks leven. Het hoort erbij en het maakt gevoelens zichtbaar en de wereld om je heen denkbaar als je je ervoor openstelt.”
Jacqueline Grandjean: “Kunst is geen franje maar een onderdeel van het dagelijks leven. Het hoort erbij en het maakt gevoelens zichtbaar en de wereld om je heen denkbaar als je je ervoor openstelt.” Foto: Henk van Esch

Het Noordbrabants Museum nodigt ook jou van harte uit!

Kunst en cultuur 612 keer gelezen

DEN BOSCH | Sinds 1 juli jl. is Jacqueline Grandjean de nieuwe directeur van Het Noordbrabants Museum. De eerste 100 dagen van haar ‘bewind’ staan in het teken van kijken en luisteren. Juist in deze beginfase vindt zij het belangrijk om niet alleen naar binnen te kijken, maar vooral ook naar buiten én met elkaar. Daarom staan haar deuren de komende maanden letterlijk wagenwijd open. Voor een kennismaking, voor een gesprek, voor een verhaal en voor nieuwe ideeën. Vanaf woensdag 17 augustus is iedereen tussen 17.00 en 19.00 uur welkom in het Koetshuis op het voorplein.

door Astrid Berkhout

Jacqueline was van 2012 tot 2021 directeur van de Oude Kerk in Amsterdam. In 2021 werd ze benoemd tot artistiek directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na drie maanden stopte de samenwerking helaas als gevolg van een verschil in inzicht over de rol en positie van de artistiek directeur in dit museum. “Ik heb echter mijn hart verknocht aan het kunstklimaat in België, dat wezenlijk anders is dan in Nederland. Mijn missie is dan ook om kunst - net als daar - veel meer een volwaardig onderdeel te laten zijn van het persoonlijk leven van mensen. Het hoort erbij en maakt gevoelens zichtbaar en de wereld om je heen denkbaar als je je ervoor openstelt.” Dat weet Jacqueline uit eigen ervaring. Ze stapte zelf pas op 19-jarige leeftijd voor het eerst een museum binnen, namelijk het Rijksmuseum in Amsterdam. “Dat was voor mij de ontdekking van de hemel en dat gun ik anderen ook. Als je dan de cijfers ziet: 50% van de Nederlanders komt wel eens in het museum, maar dat betekent tegelijkertijd dat de andere 50% van de Nederlanders er niet komt. Kennelijk ervaren veel mensen toch een drempel om een museum binnen te lopen. Die drempels zou ik heel graag weghalen, dat drijft mij.”

Zoeken naar verbinding

Wat bracht Jacqueline ertoe te kiezen voor Het Noordbrabants Museum? “Ik word aangetrokken door collecties die bestaan uit oude, moderne én hedendaagse kunst. In Het Noordbrabants Museum vind je precies die mix. Vaak worden deze kunstvormen in afzonderlijke musea ondergebracht, eeuwig zonde. Het is veel interessanter om te kijken waar verbindingen te leggen zijn. Mijn voorganger Charles de Mooij heeft een dijk van een museum nagelaten. Hij heeft de afgelopen vijftien jaar belangrijke bouwstenen neergelegd. Daar ga ik samen met ons gemotiveerde team op voortbouwen zodat we als museum de volgende stap kunnen zetten. Ik heb sowieso al gemerkt dat het museum diep geworteld is in de Brabantse samenleving, er zijn Vrienden die reeds dertig jaar betrokken zijn bij het museum. Het is een uitdaging om in het nieuwe jaar te kijken hoe we kunst bespreekbaar maken en hoe we mensen meenemen in opzienbarende tentoonstellingen zoals die van de spraakmakende Belgische kunstenaar Wim Delvoye komend najaar.”

Voor iedereen

“Charles de Mooij zei altijd dat het museum er is voor iedereen. Als dat zo is, dan moeten we kritisch kijken of iedereen daadwerkelijk binnenkomt én dan moeten we het museum ook met elkaar vormgeven. Dat is ook de reden waarom we beginnen met de samenkomsten in het Koetshuis. Enerzijds is het voor mij de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de mensen. Anderzijds nodig ik hen vooral uit om hun verhalen en ideeën met mij te delen. Wat mis je eventueel nog in het museum en wat mag er zeker nooit veranderen? Er komt een grote IXXI in het Koetshuis te hangen waarin iedereen zijn gedachtenspinsels kan achterlaten. Daar laten wij ons graag door inspireren bij het vormgeven van nieuwe programma’s en andere toekomstplannen.” Je kunt spontaan binnenlopen op woensdagmiddag maar je kunt ook vooraf een tijdslot reserveren via www.hnbm.nl/open.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant