Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Koning Willem I College, Heijmans en Klictet vervangen CV ketels Vlijmenseweg door warmtepompen.
Koning Willem I College, Heijmans en Klictet vervangen CV ketels Vlijmenseweg door warmtepompen. (Foto: KW1C)

KW1C doel 50% minder CO2 uitstoot flinke stap dichterbij

  •   keer gelezen   Onderwijs

DEN BOSCH | Duurzaamheid is een belangrijk thema voor het Koning Willem I College dat in 2019 de titel ‘Duurzaamste mbo van Nederland’ won. Niet alleen in het onderwijs, maar ook bij de eigen huisvesting.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Deze zomer vervangt het college alle CV ketels door warmtepompen op de hoofdlocatie aan de Vlijmenseweg. Ze doen dit in samenwerking met installatie adviesbureau Klictet uit Oisterwijk en bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen.

Verduurzaming

“We werken al jaren aan de verduurzaming van onze gebouwen”, vertelt Harry van Ballegooijen, directeur Facilitair bedrijf & IT van het Koning Willem I College. In 2030 willen we 50% minder CO2 uitstoten ten opzichte van het jaar 2010. Elk jaar nemen we maatregelen om onze uitstoot verder te verlagen. Enkel glas vervangen we door dubbel of triple-glas, we installeerden al meer dan 1.000 zonnepanelen op onze locatie aan de Onderwijsboulevard en de nieuwbouw op die locatie is zelfs een ‘bijna energieneutraal gebouw’ (BENG). Met de vervanging van de CV ketels aan de Vlijmenseweg komt het doel van 50% verlaging van CO2-uitstoot weer een flinke stap dichterbij. De warmtepompen zorgen ervoor dat de gebouwen straks op een duurzame manier worden verwarmd en gekoeld.

Besparing

Op advies van Klictet vervangt het Koning Willem I College de CV installatie door een volledig elektrisch warmtepompsysteem. Hiermee bespaart het college ruim 350.000m3 gas per jaar. Ook gaat de CO2 uitstoot flink omlaag: 650.000 kg CO2 minder per jaar. “Om de CO2 uitstoot te compenseren zou een bos met 27.000 bomen nodig zijn”, aldus Cas de Roij, duurzaamheidsadviseur bij Klictet.

Uitdaging

Bij de realisatie van het project komt meer kijken dan “gewoon” de CV’s vervangen door warmtepompen. De hoge leeftijd van de gebouwen maakt het extra uitdagend. Zo moest de stroomvoorziening worden aangepast en de regeltechniek opnieuw aangelegd. De ruimtes waar de CV ketels stonden hebben een nieuwe functie gekregen en dus een opknapbeurt. Ook zijn er geluidschermen rond de warmtepompen geplaatst om zo geluidsoverlast voor de buurtbewoners tegen te gaan.

Toekomstbestendig pand

Frank Engelen, Projectmanager bij Heijmans, vertelt: “Heijmans vindt het belangrijk om een omgeving altijd beter achter te laten dan dat we het aantroffen. We zijn blij dat we het Koning Willem I College een verduurzamingsslag konden geven, zodat het nieuwe studiejaar straks in een toekomstbestendig pand van start kan gaan.”

Meer berichten