Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>&nbsp;Doel van de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge is zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos wordt verspild.</p>

 Doel van de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge is zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos wordt verspild.

(Foto:)

HAS Hogeschool start eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge

  •   keer gelezen   Onderwijs

DEN BOSCH | HAS Hogeschool start vandaag in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge. Het doel? Zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt. Dit draagt positief bij aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS Hogeschool, heeft samen met collega’s, studenten en partners voor HAS Hogeschool een voedselverspillingsactieplan opgezet. “Met dit actieplan willen we de voedselverspilling binnen HAS Hogeschool sterk verminderen. Dit doen we in de eerste plaats door gericht te kijken naar hoeveel voedsel er binnen onze organisatie verspild wordt en hier actie op te ondernemen. Daarnaast gaan we binnen ons onderwijs en onderzoek actief met voedselverspilling als thema aan de slag. En natuurlijk draagt ook deze Voedselverspillingschallenge en de bijbehorende award-uitreiking voor het hbo bij.”

Matchmaking

Een belangrijk onderdeel van de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge is matchmaking: vraagstukken van bedrijven en instellingen verbinden aan studenten die graag werken aan oplossingen voor deze challenges. De afgelopen 3 maanden heeft bij 13 bedrijven en instellingen challenges opgehaald en gekoppeld aan 32 studenten van 4 hogescholen (HAS Hogeschool, Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen en BUAS). Enkele voorbeelden van de challenges: het stimuleren van voedselzuinigheid bij jongeren (Voedingscentrum), het toepassen van geredde voedingsvezels in food-applicaties (PeelPioneers) en het toepassen van oesterzwamvoetjes die nu niet gebruikt worden (BeefyGreen).

Voedselverspillingsaward

Half maart reikt de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling een voedselverspillingsaward – of eigenlijk een voedselzuinigheidsaward - uit aan de groep studenten of student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject.

Masterclasses

Ook biedt HAS Hogeschool 5 masterclasses aan waar zowel studenten en medewerkers uit het hbo als bedrijven aan deel kunnen nemen. Deze masterclasses richten zich onder meer op de laatste stand van zaken op het gebied van het tegengaan van voedselverspilling en over werkwijzen/methoden om tot innovatieve maar vooral ook werkende oplossingen te komen. De kick-off is vanavond met 70 deelnemers.

Meer berichten