Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De aftrap van de Textiel Race bij KC de Sprong in Rosmalen. V.l.n.r. Nando Zwambag (Textiel Race), Huub van Oorschot en Kimberley Van der Wal.</p>

De aftrap van de Textiel Race bij KC de Sprong in Rosmalen. V.l.n.r. Nando Zwambag (Textiel Race), Huub van Oorschot en Kimberley Van der Wal.

(Foto: )

Bossche basisscholen strijden tegen textielafval

  •   keer gelezen   Onderwijs

DEN BOSCH | Tot en met 21 oktober vindt de Textiel Race plaats in Den Bosch. Tien basisscholen gaan de strijd aan in een competitie wie het meeste textielafval kan inzamelen. Het opgehaalde textiel wordt hergebruikt en gerecycled door Wolkat. De officiële aftrap vond plaats bij groep 8 van Kindcentrum de Sprong in Rosmalen in het bijzijn van Kimberley van der Wal namens Wolkat en Huub van Oorschot namens de afvalstoffendienst.

Vorig jaar zou de eerste Textiel Race ooit plaatsvinden in Den Bosch, maar wegens corona kon deze niet doorgaan. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren.

Belang recycling en hergebruik

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in de kast hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving! Woont u in de buurt van deze scholen, dan kunt u tot en met 21 oktober gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op www.textielrace.nl. Denk aan oude kleding, gordijnen of handdoeken.

Zet ook uw textiel online

Wanneer u uw textiel op een juiste manier inlevert, draagt u eraan bij dat er minder milieuschade is, minder mensen onder slechte omstandigheden moeten werken en er meer textiel hergebruikt wordt. Bovendien steunt u de school in uw buurt als kanshebber op een geheel verzorgde schoolreis. Dus, woont u in de buurt van een deelnemende school, doe dan mee en zet uw textiel online! Als dank ontvangt u kortingscodes voor verschillende duurzame merken zoals LABFRESH, Walra bed- en badtextiel, SKOT Fashion en Loop.a Life.

Deelnemende scholen

De Textiel Race ‘s-Hertogenbosch wordt georganiseerd door afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch en Wolkat. Wolkat zorgt ervoor dat het oud textiel wordt hergebruikt of gerecycled. De deelnemende scholen zijn: Mytylschool Gabriël, KC de Kwartiermaker, Nour, KC de Kameleon, De Duizendpoot, KC de Sprong, Educatief centrum ‘t Sparrenbos, De Masten, Wittering.nl en Campus aan de Lanen.

Meer berichten