Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Helen Bouwhuis van Terra Nova Coaching verzorgt &eacute;&eacute;n dagdeel in de week gratis bijles voor kinderen van Quiet-members en members zelf.</p>

Helen Bouwhuis van Terra Nova Coaching verzorgt één dagdeel in de week gratis bijles voor kinderen van Quiet-members en members zelf.

(Foto: Quiet Den Bosch)

Gratis bijles voor members Quiet Den Bosch

  •   keer gelezen   Onderwijs

DEN BOSCH | Soms wordt de ongelijkheid in de samenleving door omstandigheden nóg sterker zichtbaar. Dat merkte ook Helen Bouwhuis op, coach en eigenaar van Terra Nova Coaching aan de Hekellaan 58 in Den Bosch. 

Bijvoorbeeld toen scholen massaal online lesgaven in coronatijd. Hoewel veel scholen dat goed aanpakten, zijn er altijd leerlingen die hieronder lijden. Zit je financieel goed, dan schakel je bijles in voor je kind. Maar zonder die financiële middelen, valt je kind buiten de boot. Helen: “Naast mijn werk als coach geef ik al langere tijd bijles in de Nederlandse en Engelse taal. Begin dit jaar kreeg ik meer aanvragen voor bijles dan voorheen door het online lesgeven. Leerlingen missen de interactie in de klas en sommigen raken achterop. De thuissituatie zegt dan veel over hoe je dat oplost. Zonder geld is er van bijles geen sprake. Die ongelijkheid in kansen maakte me wat boos.”

Positieve actie

Helen zet haar boosheid om in een positieve actie en meldt zich bij Quiet Den Bosch met het aanbod om voor kinderen van members, of members zelf, gratis bijles te geven. Van basisschool tot middelbare school of studerend, dat maakt haar niet uit. Helen: “Op het aanbod kwamen verschillende belangstellenden af. Uiteraard keken we of er een match was. De motivatie is belangrijk. Ik heb hele mooie lessen kunnen geven. Maatwerk. Een leerling was zo leergierig en wilde zo graag beter Nederlands leren, dat haar cijfers in korte tijd met 1,5 tot 2 punten stegen.”

Belevingswereld leerlingen

Helen is blij met de aandacht die ze hen kan geven: “Toen ik zelf een vertalersopleiding volgde, zag ik al hoe verschillend mensen leren. In mijn lessen verbind ik taal aan de belevingswereld van de leerling. Bij een meisje van de basisschool deed ik dat met TikTok filmpjes, waarbij zij de Nederlandse taal oefent. Engels kun je sterk verbeteren door bij Netflix de Engelse ondertiteling aan te zetten. Het past bij de jongeren van deze tijd. Maar ook een andere uitleg van het Kofschip of taaltrucs om grammatica te begrijpen zet ik in, net als het uitleggen van hoe toetsen in elkaar zitten. Juist door de individuele aandacht kun je veel leren.”

Gelijke kansen

Hoe komend schooljaar eruit gaat zien qua bijlessen, is nog niet bekend. Wel hoopt Helen dat er meer initiatieven komen. “Ik ben in de gelukkige omstandigheid een dagdeel per week vrij te kunnen houden voor deze lessen. Maar alleen voor de talen. Misschien is er ook wel iemand die voor rekenen of wiskunde tijd vrij zou kunnen maken. Dat zou mooi zijn, in het kader van gelijke kansen.”

Over Quiet Den Bosch

Quiet Den Bosch wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten. Dat doet zij door haar members (mensen die leven in armoede) af en toe iets te bieden - met behulp van sponsoren - wat ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven. Alle hulp is welkom! Heb je ideeën? Geef ze door via denbosch@quiet.nl.

Meer berichten