Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Denzel, Anouk en Mila vormen samen met Claire (niet op de foto) de organisatie van het project Mont Ventoux van Van Maerlant. Vijfentwintig leerlingen fietsen in juni de berg op en zamelen ook geld in voor Oekraïne.
Denzel, Anouk en Mila vormen samen met Claire (niet op de foto) de organisatie van het project Mont Ventoux van Van Maerlant. Vijfentwintig leerlingen fietsen in juni de berg op en zamelen ook geld in voor Oekraïne. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Leerlingen Van Maerlant fietsen de Mont Ventoux op

  •   keer gelezen   Onderwijs

DEN BOSCH | Leerlingen uit het derde leerjaar VMBO van Van Maerlant werken ook dit jaar weer aan het project Mont Ventoux. Vijfentwintig veertien- en vijftienjarigen gaan op de fiets deze beroemde berg op en alles regelen ze zelf.

door Lisette Broess-Croonen

De organisatie van het project is in handen van Mila Wonders, Anouk van Liempt, Denzel de Haas en Claire van Duren. Zij regelen de financiering, de huur en aanschaf van materialen, de reis en alles wat er nog meer bij komt kijken. “We zijn begonnen met nul euro.” zegt Mila. “Alles moet met sponsorgeld betaald worden; de huur van de fietsen, de kleding, het verblijf daar en de reis ernaartoe. Daarvoor hebben we geleerd om te bellen met bedrijven en er naartoe te gaan om sponsors te krijgen. Gelukkig gaat het heel erg goed. We hebben het streefbedrag van 12.500 euro bijna gehaald. Dat bedrag is wat we nodig hebben om de tocht te kunnen organiseren. Als we meer geld ophalen, gaat dat naar een goed doel. Andere jaren was dat Kika, dit jaar zamelen we geld in voor Oekraïne.”

Leuke uitdaging

Het project Mont Ventoux is in 2014 voor het eerst van start gegaan. De school wilde leerlingen graag een uitdaging bieden waarbij ze op heel veel vlakken moeten werken. “De eerste editie was met een kleine groep, maar later werd het groter.” legt Anouk uit. “Het heeft een tijd deel uit gemaakt van het schoolkamp, maar nu staat het er los van. We krijgen hier geen cijfer voor, je doet het echt voor jezelf. Wij zijn er als organisatie zeven uur per week mee bezig en mogen dat doen tijdens de praktijklessen van Dienstverlening & Producten. Het is een hele leuke uitdaging die je maar één keer in je leven kan doen. Je leert om alles zelf te regelen. Daarvoor hebben we best wel angsten overwonnen, want we moesten ook iedereen zelf bellen. We hebben echt al stappen gemaakt en we hebben er al veel zelfvertrouwen van gekregen. We krijgen ook veel geld waar we verantwoordelijk voor zijn. En het is heel erg leuk dat we nu leerlingen hebben leren kennen waar we normaal geen contact mee hadden.”

Trainingen

Denzel en Claire fietsen zelf ook mee de berg op. Anouk en Mila leggen alles vast op foto en film. “Iedere week is er een training die wordt gegeven door een gymdocent.” zegt Denzel. “Die trainingen zijn vooral gericht op krachttraining en conditie. Het wordt steeds zwaarder, maar je merkt ook dat je er steeds beter in wordt. Ik vind de organisatie wel leuker dan het fietsen zelf. We gaan ook nog een keer trainen op de Posbank en de dag voor de beklimming, oefenen we nog in Frankrijk zelf. De trainingen en straks ook de reis zelf, zijn te zien op de website die we gemaakt hebben.”

Sponsorpakketten

Om genoeg sponsors te krijgen, hebben de leerlingen drie sponsorpakketten gemaakt, brons, zilver en goud. Ze vertellen: “Hoe meer geld je betaald, hoe duidelijker je naam vermeld wordt, bijvoorbeeld op de kleding en de website. We geven ook nog een wielerdiner voor de gouden sponsors. Dat zijn de sponsors die het duurste pakket hebben gekozen en minstens vierhonderd euro sponsoren. Andere mensen, zoals ouders, mogen daar ook bij aansluiten en betalen daar dan voor. Dat geld gaat ook in de pot. Het is een driegangendiner dat wordt gemaakt en geserveerd door alle leerlingen die meefietsen. We geven dan ook een presentatie en er komen enkele gastsprekers. Gelukkig hebben we al een presentatie gehouden voor de ouders, dus dat is nu iets minder eng.”

Meer informatie

Op twaalf juni vertrekken de leerlingen en hun begeleiders naar Frankrijk, waar ze tot en met zeventien juni blijven. Op vijftien juni vindt de echte klim van de Mont Ventoux plaats. De vier hebben er heel erg veel zin in. Kijk voor meer info op de website: www.montventouxvm.nl.

Meer berichten